Здраве и красота

Ползи за здравето от чая от ечемик

Неочакван, но толкова полезен

17.12.2022г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато мислите за чай, надали бихте се сетили за ечемик. Тази зърнена култура обаче може да се превърне в следващата ви любима гореща напитка, защото е изпълнена с множество ползи за здравето. Тя дори може да се превърне в заместител на зърнената ви закуска, тъй като дава и засищащо усещане.

Чай от маточина при стрес

От ечемика може да се приготви прекрасен чай, който е много полезен за организма. Ечемикът не съдържа кофеин, което е още една чудесна предпоставка да го използвате като заместител на кафето, ако искате да го ограничите. Чаят от ечемик обаче има не по-малко ободряващи свойства, които дават енергия и ви събуждат рано сутрин.

Чаят от ечемик е много богат на витамини от група В, които дават много енергия. Освен тях той е източник на фолати, желязо, калий и редица други витамини и минерали, според Medical News Today.

Добре е зърната ечемик да бъдат накиснати за една нощ във вода преди да бъдат сварени. Така ще се отпуснат и ще наситят течността със своите прекрасни качества.

Чай от нийм – ползи за здравето, кожата и косата

Чаят от ечемик е много богат и на антиоксиданти, които имат мощни противовъзпалителни свойства. Те потискат възпаленията в клетките и тъканите, неутрализират свободните радикали, предизвикващи стареене и изменения в клетките.

Заради високата концентрация на антиоксиданти, чаят от ечемик е много добро средство да противодействате на различни възпалителни процеси в организма, включително и кожни проблеми, като акне, според WebMD.

Според проучване от 2006 година, публикувано в списание New Microbiologica, цитирано от healthdigest.com, редовното пиене на чай от ечемик може да има множество ползи за здравето на устната кухина. Той потиска растежа на бактериите в устата, намалява възпаленията на венците и може да съдейства за предпазването от кариес.

Полезни чайове за здравето на мозъка

Свързани статии

Високите концентрации на антиоксиданти в чая от ечемик могат да са помощник и в борбата с рака. Проучване от 2015 година, публикувано в BioMed Research International установява, че редовното пиене на чай от ечемик може да намали риска от рак заради богатото наличие на противоракови и противовъзпалителни антиоксидантни съединения в него.

Антиоксидантите са много важни не само в превенцията на рак, но и на всякакви възпалителни и дегенеративни заболявания, причинени потенциално от свободните радикали. Такива състояния и заболявания са запушените артерии, влошеното зрение, възпалителни заболявания по ставите и костите, сърдечносъдови заболявания и такива на нервната система.

10 ползи за здравето от чая от бъз

Причините да пиете чай от ечемик са много. Възползвайте се от полезните му свойства за по-добро здраве и повече тонус.

Коментирай
Свободно време