Здраве и красота

10 ползи за здравето от чая от бъз

Намалява задържането на излишни течности в организма

07.11.2022г. / 14 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е една от предпочитаните напитки за консумация през всеки сезон. Избираме го според своите вкусове, в зависимост от това дали искаме да ни разсъни и зареди с енергия. Консумираме и чайове, които спомагат за укрепването на здравето по много и различни начини.

Чаят от бъз е точно такъв пример. Може да се приготви от цветовете или сушените плодове, да се комбинира с други полезни билки. Има прекрасен аромат и заслужава специално място в шкафа ни с чайове. Защо? Вижте 10 добри причини да го консумирате по-често.

Внимание! Преди консумация се допитайте до лекар.

1. Укрепва имунитета – Известно е, че бъзът спомага за подсилване на имунната система. Под формата на чай или сироп, консумацията му повишава нивата на антиоксиданти в организма. Бъзът е богат на витамини А и С, които ни предлагат защита от вируси. Смята се също така, че намалява и появата на кашлица.

2. Облекчение по време на настинка и грип – Пиенето на чай от бъз може да помогне за успокояване на симптомите на настинка и грип, включително треска, главоболие, умора, болки в гърлото и кашлица, според MedLine Plus.

12 признака на дефицит на витамини

3. При инфекции на синусите – За ароматния бъз се смята, че може да помогне и при бактериален синузит.

4. За контрол на кръвната захар – Според някои западни изследвания, чаят от бъз може да помогне за поддържане на гликемичния индекс и да намали усложненията при диабетици. Също така, тъй като билката е богата на антиоксиданти, това може да помогне при диабет, като подобри липидния профил.

5. Може да помогне при храносмилателни проблеми – Според проучване плодът на бъза, наречен Sambucus Nigra, има слабителни свойства и може да помогне при запек. Също така се смята, че спомага и за облекчаване на подуването и газовете в корема.

Чай от мента и невероятните му ползи

6. Помага при проблеми с холестерола – За високите нива на холестерола знаем, че водят до редица рискове за здравето ни, като сърдечни например. Според западни изследвания чаят от бъз е чудесна добавка към здравословното ни меню за балансиране нивата на холестерола.

7. За здрави бъбреци – Чаят от бъз спомага за отделянето на урината, действа като естествен диуретик, като спомага за намаляване на подуването при състояния като артрит, подагра.

Домашен сироп за кашлица

8. С високо съдържание на хранителни вещества – Бъзът съдържа витамин С, диетични фибри. Добър източник е на фенолни киселини, а тези съединения са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на щетите от оксидативния стрес в тялото. Бъзът съдържа и антиоксидантни флавоноли, като кверцетин, кемпферол и изорамнетин, както и на антоцианини. Антоцианините придават на плода характерния тъмен черно-лилав цвят и са силен антиоксидант с противовъзпалителни ефекти.

Свързани статии

9. По-малко щети от UV радиацията – Когато става въпрос за защита срещу увреждане от слънцето и намаляване на физическите признаци на стареене, чаят от бъз също е добър пример за полезна напитка. Известно е, че антоцианините, които се намират в плодовете му, са естествен стимулатор за здравето на кожата и могат да намалят вредите от UV лъчите.

10. Полезен за здравето на костите – Редица западни изследвания показват, че бъзът може да помогне за подобряване здравето на костите, особено при хора с диабет. Учените смятат, че това се дължи на полифенолите, открити в бъза, които могат да помогнат при справяне с диабетна остеопороза.

Коментирай