Здраве и красота

Чай от нийм – ползи за здравето, кожата и косата

Богат на антиоксиданти, минерали и активни вещества, борещи се с инфекциите и токсините

18.04.2021г. / 08 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нийм е билка, използвана в източните култури, аюрведа и китайската медицина от векове. Всяка част от нея може да се използва – листата, корените, стъблата, кората и семената. Чаят от нийм има много ползи за здравето, косата и кожата. Дължи ги на активните вещества в състава си, които имат изразен противовъзпалителен, антибактериален и противогъбичен ефект.

Чай от лайка и ползите му за духа и тялото

Кои са ползите от чая от нийм?

Детокс на черния дроб

Листата от нийм могат да подобрят функциите на черния дроб, да подпомогнат извеждането на токсините от него, да подобрят обмяната на веществата и имунната система. Чаят от листа от нийм допринася за секрецията на жлъчен сок, който е важен за усвояването и разграждането на мазнините. Здравият и детоксикиран черен дроб пък оказва благотворно влияние върху състоянието на кожата. Тя сияе, бляскава и жизнена е и е по-еластична.

Противовирусни, антибактериални и противогъбични свойства

Чаят от нийм има ползи, свързани с борбата с различни патогени – вируси, бактерии и гъбички. Той може да допринесе за по-лесното справяне на организма с инфекциите, причинени от тези микроорганизми.

Чай от рози – за красива кожа и силен имунитет

Прочиства кръвта от токсини

Чаят от нийм има детоксикиращи свойства и по отношение на кръвта. Той премахва натрупаните токсини, може да помогне в намаляването на лошия холестерол и кръвното налягане.

Заздравява костите

Чаят от нийм би могъл да подпомогне укрепването на костите. Той е богат на минерали, които повишават костната плътност и намаляват риска от остеопороза. Дължи тези свойства най-вече на калция в състава си.

Снимка: iStock

Чай от листа на малина и ползите му за здравето

За добра хигиена на устната кухина

Устата е пълна с бактерии и микроорганизми. При спад в имунитета те могат да предизвикат инфекции. Благодарение на антибактериалните си свойства, чаят от нийм спомага за намаляване риска от възникване на вирусни и бактериални инфекции, като оставя дъха свеж.

Свързани статии

Антистареещи ефекти

Чаят от нийм съдържа множество антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали и възпаленията в тялото, като така оказват антистареещи ефекти върху организма. Нийм допринася за подобряване на състоянието на кожата и косата, като антиоксидантните му и детоксикиращи свойства оказват влияние и на тях.

3 вида полезен чай, които да включите в диетата си

Добър имунитет

Чаят от нийм подпомага функциите на имунната система. Той може да допринесе за подобряване на имунния отговори при вирусни, бактериални и гъбични инфекции, благодарение на антиоксидантите, минералите и активните си вещества.

Коментирай