Здраве и красота

6 напитки против възпаления

Богати на антиоксиданти, потискащи възпаленията в клетките и оксидативния стрес

20.12.2022г. / 05 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпаленията в тялото могат да останат скрити и незабелязани, докато не навредят на здравето. Факторите, които допринасят за повишаване на възпаленията в клетките и тъканите са много. Сред най-големите от тях са начинът на живот, храненето, вредните навици, стресът. Именно и промените в тях са ключ към намаляване и потискане на възпаленията, което води до подобряване на здравословното състояние.

Противовъзпалителни храни срещу болки в ставите

Има някои храни и напитки, които имат мощни противовъзпалителни свойства, потискащи скритите възпаления в тялото и намаляващи риска от хронични, дегенеративни и ракови заболявания.

Ще се спрем на напитките, които намаляват възпаленията, защото те заслужават специално внимание заради богатото наличие на активни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали. Можете да обогатите ежедневната си рутина с тях и да ги включвате редовно за повече здраве.

Чай Ърл Грей

Чаят Ърл Грей има много добри противовъзпалителни качества. Той е вид черен чай, направен от масло от бергамот, който има много силни антиоксидантни и потискащи възпаленията свойства, като ускорява процесите на вътреклетъчно рециклиране на отпадните вещества и ненужните клетки.

Основни фактори, причиняващи възпаления

Мляко с куркума

Прясното мляко с куркума е прекрасна напитка с противовъзпалителни качества. Куркумата съдържа активното вещество куркумин, което има силни свойства в борбата с възпаленията. Куркуминът подобрява различни състояния, свързани с възпалителни процеси, включително артрит, автоимунни заболявания, рак, възпаления на дихателните пътища, лупус.

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти. Той е чудесно средство да се заредите с енергия, без да прекалявате с кофеина, защото почти не го съдържа. Същевременно зеленият чай е наситен с противовъзпалителни вещества, които подобряват състоянието на клетките и тъканите, и ги предпазват от оксидативен стрес.

Храни с мощно противовъзпалително действие

Сок от нар

Нарът е един от плодовете, които са изключително наситени с антиоксиданти. Той е истинска витаминна бомба, а сокът от него е още по-концентриран, защото за една чаша се използва количеството от няколко изстискани нара. Ако пиете сок от нар всеки ден, той ще ви помогне да намалите възпаленията в тялото и да се радвате на по-добро здраве. Сокът от нар е много богат на витамин С, който е също мощен антиоксидант с множество ползи за здравето.

Кафе

Въпреки че кафето се слави с не особено полезни свойства, то е прекрасна противовъзпалителна напитка. Важно е да не се прекалява с него. Кафето в големи количества може да има негативни ефекти върху здравето, но ако пиете по една или две чаши на ден, това ще ви донесе само ползи. Кофеинът има противовъзпалителни свойства и се бори с различни възпаления в клетките, предизвикани от свободните радикали.

4 противовъзпалителни закуски за повече здраве

Сок от целина

Сокът от целина е много полезен срещу възпаленията в тялото. Той е много беден на калории, което го прави подходящ за всяка диета. В същото време е изключително наситен с фибри и антиоксиданти, борещи се с възпалителните и оксидативните процеси в тялото, предизвикващи хронични заболявания.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
dobri idei sa . 4ovek triabva da obi4a sebe si i da se griji za sebe si pove4e . az edva sega u4a tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар