Болките в ставите се дължат най-често на възпаления. С напредване на възрастта вероятността да започнат да се появяват ставни болки нараства. Не е задължително да страдате от артрит или друго хронично заболяване, за да се появят болки и възпаления. Тези проблеми могат да възникнат при различни обстоятелства и причини, а резултатът е болки, скованост, лесна уморяемост, трудна подвижност, ограничения в движенията.

5 грешки в тренировките, които увреждат ставите

За да запазите ставите си здрави и да ги предпазите от увреждания и хронични заболявания, наблягайте на здравословното хранене. Някои храни са особено богати на противовъзпалителни вещества, които подхранват ставите и ги предпазват от увреждания.

Здравословната диета е един от ключовете за здрави стави. Противовъзпалителните храни са важни не само за ставите, а за целия организъм. Здравето до голяма степен зависи от това да се предпазваме от скрити възпаления навсякъде по тъканите. Те са в основата на редица хронични заболявания, влошаващи качеството на живот и скъсяващи продължителността му.

Кои са най-мощните противовъзпалителни храни срещу болки в ставите?

Куркума

Куркумата е подправка с много силни противовъзпалителни свойства. Използва се от векове в източната медицина и е част от културата на много народи. В нея се съдържа активното вещество куркумин, което дава жълтия цвят на куркумата и има много мощни противовъзпалителни свойства. Куркуминът е антиоксидант, действащ със сила, подобна на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, според проучване от 2021 година, цитирано от Wholeistic Living.

5 начина да намалите болките в ставите

Наред с куркумата, има други подправки, които имат много мощни противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на болките в ставите. Това са джинджифил, черен и червен пипер, канела.

Орехи

Орехите са много богати на полезните омега-3 мастни киселини. Тези мазнини имат силен противовъзпалителен характер и могат да допринесат в облекчаването на ставните болки. Те спомагат за намаляване на общото възпаление в клетките и тъканите, като по този начин предпазват от опасни хронични заболявания.

Орехите съдържат високи нива на алфа-линоленова киселина. Тя представлява полиненаситена мастна киселина, която има силен противовъзпалителен характер. Освен това действа хидратиращо и овлажняващо за ставната капсула. Орехите са много богати и на антиоксиданти, които допълнително потискат възпаленията.

Храни, подобряващи здравето на ставите

Сьомга

Сьомгата е също толкова богата на омега-3 мастни киселини, колкото орехите. Тя е сред най-полезните риби и редовното ѝ включване в храненето е особено важно за здравето и състоянието на ставите. Тя е богат източник още на витамин D, калций и мастни киселини, които са изключително важни за здравите стави.

Още по темата

Сок от череши

Прясно изцеденият сок от череши е много наситен с концентрирани антиоксиданти, витамини и минерали. Той има силно противовъзпалително действие и може да допринесе за потискането на оксидативния стрес и болките в ставите.

7 храни за здрави стави

Броколи

Броколите са много полезен зеленчук, а способността им да подобряват здравето на ставите е още една причина да ги похапвате по-често. Те са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Много бедни са на калории, което ги прави чудесен начин да поддържате едновременно фигурата и здравето си.

Варива и бобови

Бобовите и варивата са много вкусни, засищащи, богати на протеини, фибри и сложни въглехидрати. С тяхното количество трябва да се внимава, защото предизвикват образуване на газове, заради което много хора ги избягват. Но в същото време те са много полезни за ставите, защото съдържат фантастична комбинация от антиоксиданти, фибри, витамини и минерали, подхранващи ставния хрущял и ставната капсула.

При болки в костите и ставите, яжте тези храни