Здраве и красота

Храни за отслабване, богати на пробиотици

За повече здраве

26.12.2022г. / 06 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пробиотиците са ключът към доброто здраве на храносмилателната система. Но тези малки полезни бактерии се оказват важни и за имунната система, добрия метаболизъм, менталното здраве, здравето на кожата и други. Можем да си ги набавим чрез прием на хранителни добавки, след консултация с лекар, но и да обогатим менюто си с храни, които ги съдържат, особено когато искаме да отслабнем. Черен шоколад, комбуча, мисо, чедър и кисело зеле (консумирайте ги умерено) са само част от добрите примери. Кои други храни, богати на пробиотици, могат да ни помогнат да намалим талията?

Кефир

Една от най-полезните и добри пробиотични храни за отслабване. Кефирът е ферментирала млечна напитка, която е богата на полезни пробиотици. Осигурява ни протеини, които ни осигуряват енергия, ситост. Консумацията му допринася за възстановяването на така необходимата чревна флора, която е жизненоважна за здравословния метаболизъм и елиминирането на излишните мазнини. Освен това кефирът съдържа мастна киселина, известна като конюгирана линолова киселина (CLA), за която е известно, че спомага за намаляване на телесните мазнини. С кефир се получават и вкусни смутита.

4 храни срещу целулит

Маслини

Вкусни, те са чудесна добавка към салати, здравословен обяд. Те са част от така наречената средиземноморска диета. Освен че ни осигуряват пробиотици, маслините съдържат и здравословни ненаситени мазнини, които се различават от наситените и трансмазнините поради тяхната химическа структура. Мононенаситените мазнини, които маслините съдържат, можем да си ги набавим и чрез консумацията на ядки, авокадо, риба и други. Полезни за тялото и за процеса на отслабване.

Кисело мляко

Една от най-полезните храни за здравето на храносмилателната система (освен ако нямате алергия към него), богато на полезни бактерии. Киселото мляко ни помага да подобрим метаболизма си, осигурява ни енергия, ситост, повишава имунитета ни. То може да бъде част от здравословните ни десерти, смутита и други полезни рецепти за намаляване на излишните килограми.

Видове глад и как да ги различите

Моцарела

Освен кисело мляко, киселото зеле и други храни, които са ни добре познати като пробиотични, някои видове сирена също ни осигуряват полезни бактерии – моцарелата е една от тях. Тя е подходяща за диетични режими на хранене. Котидж сиренето също съдържа пробиотици и може да се включи в режимите за отслабване.

Свързани статии

Скир

Скирът също съдържа пробиотични бактерии, малко или никакви мазнини, но е много богат на протеини. Консумацията му засища, осигурява енергия, спомага за отслабването. Скирът е подходящ за приготвянето на здравословни десерти, като добавка към смутита, салати, разядки, пресни плодове и други.

Син чай – за бърз метаболизъм и силен имунитет

Чесън и лук

Ароматните подправки са чудесно допълнение към здравословния план за редуциране на килограмите. Чесънът и лукът са богати на пребиотици. Тези хранителни вещества са много важни и полезни за бактериите в храносмилателната система (пробиотици). Лукът има и добри количества фибри и заедно с чесъна ни помага и да бъдем в добро здраве, докато отслабваме.

 

Коментирай