Здраве и красота

4 храни срещу целулит

Консумирайте повече плодове и зеленчуци

13.12.2022г. / 11 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Портокаловата кожа е недостатък, с който се борят почти 90% от жените по света. Без значение от расата, теглото, височината или каквито и да било други физически данни, борбата с целулита безспорно е тема, по която всяка една от нас има какво да каже. Какво всъщност представлява той?

Съвсем скорошни проучвания показват, че целулитът няма нищо общо с килограмите, а че по-скоро е проблем на съединителната тъкан. Именно нейната структура е и причината, поради която мъжете нямат портокалова кожа, а дамите имат. Каквато и да е основата за появата ѝ, за съжаление почти невъзможно е да се отървем от нея. Това, което можем да сторим е да се опитаме да направим целулита по-малко видим.

Как?

На първо място разбира се е приемането на достатъчно вода. Тя ще ни помогне да дренираме организма и да му помогнем да се освободи от токсините. На второ място да подберем точните храни, с които да се предпазим от задържане на вода и отпадни вещества, които могат да допринесат за увеличаването на мастните клетки. Но какви точно храни да изберем против целулит?

Предлагаме ви кратък списък с някои от тях. Ето го и него:

Грейпфрут и други плодове

Грейпфрутът е пълен с витамини и по-специално витамин C, който може да помогне при синтеза на колаген. Друго негово предимство е, че в състава му влиза специално вещество, което може да подобри изгарянето на мазнини. Ако си похапвате от този цитрусов плод, вие ще останете добре хидратирани, което пък ще накара кожата ви да изглежда по-свежа и гладка. Опитвайте се да хапвате грейпфрута или пък да пиете неговия сок. Ако ли пък не – добавете го към салатата ви, добавяйки екзотичен вкус. За да се борите с целулита, търсете такива плодове, в чийто състав да влизат антиоксиданти, фитонутриенти и биофлавоноиди. Тези вещества ще помогнат на синтеза на колаген и ще предпазят клетките ви от увреждане.

Кои са най-добрите упражнения за борба с целулита

Аспержи и други зеленчуци

Аспержите са зеленчуци, които са богати на фолиева киселина – тя може да помогне за редуцирането на нивата на стрес и подобряването на настроението. Според изследвания, именно стресът е една от причините тялото да складира повече излишни мазнини. Ето защо намалявайки го, ние можем да предотвратим този процес. Друг интересен зеленчук е цвеклото – то е с високо съдържание на полифеноли. Те могат да помогнат целулитът да стане по-малко видим. Авокадото и зеленчуците с тъмнозелен цвят са пълни с антиоксиданти и вещества, които подобряват кръвообращението и еластичността на кожата. Опитайте се да хапвате тези зеленчуци сурови или пък ги добавяйте към вашите сутрешни смутита.

Как да си направим професионален антицелулитен масаж у дома?

Семена и ядки

Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, които от своя страна отговарят за здравето на мембраната на кожните клетки. Те не само помагат за добрата хидратация на кожата, но и могат значително да забавят процесите на стареене, тъй като възпрепятстват произвежданите от тялото съединения, които могат да причинят възпалителни процеси. Лененото семе е изключително богато на нутриенти и е най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини. Хапвайте ядките като закуска или пък ги добавете към вашите салати и смутита.

Сбогом, целулит - ефективен трик с кафе, който прави кожата гладка

Джинджифил

Консумирането на джинджифил е един отличен начин да подобрите кръвообращението си, като така намалявате и видимостта на целулита. Това е защото той подпомага унищожаването на токсините. Това подсилва лимфната система и я прави по-ефективна. Добрата циркулация на кръвта може да помогне в отслабването, както и против появата на целулит.

Нашият съвет: пийте вода с лимон. Този лесен трик ще ви помогне да хидратирате тялото си, да му помогнете да се освободи от токсините и да си набавите витамин C.

Страхотна рецепта за загряващ пилинг срещу целулит

Коментирай