Здраве и красота

Полезни храни за здравето на дебелото черво

Намаляват риска от запек и рак

14.12.2022г. / 14 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното меню, което ни осигурява правилната комбинация от питателни храни е важно за цялостното ни здраве, за това на дебелото черво също. Знаете ли, че най-разпространените видове рак при мъжете и жените са в този орган? Симптомите на рака на дебелото черво могат да бъдат объркани с хемороиди.

Възможно е да нямаме симптоматика за проблем, или да не обърнем внимание на някои неразположения, които също биха ни се сторили безобидни, а те да са индикация за нещо по-сериозно. Затова е важно да слушаме тялото си и да не пропускаме консултацията със специалист.

Как да се справите с болезнените газове в корема

Начинът на хранене е в основата на доброто чревно здраве, както редовната спортна активност, отказване от тютюнопушене, намаляване консумацията на алкохол, захарни изделия.

Вижте освен свежите плодове и зеленчуци, кои други храни са особено полезни за дебелото черво.

Ядки и семена

Консумацията на ядки и семена има редица ползи за нашето здраве. Те са много богати на фибри и протеини, които ни осигуряват ситост, но и подпомагат храносмилането. Освен това са отлични източници на здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението в тялото и дебелото черво, сочат изследвания.

Едни от най-полезните ядки и семена са ленено (смляно) семе, сусамово, чиа, орехи, бадеми, кашу, макадамия, лешници. Въпреки че са с високо съдържание на хранителни вещества, тези храни имат и немалко калории, затова не прекалявайте с консумацията им.

Какво точно е висцеларната мазнина и защо натрупването й е опасно

Риба и немазни меса

Консумацията на колбаси, бекон и други преработени меса е вредна за здравето на дебелото черво, смятат учени, тъй като може да увеличи риска от колоректален рак. Честата консумация на червени меса също не се препоръчва. От друга страна, добавянето в менюто на риба вместо преработено или червено месо е чудесен начин да намалим риска от рак, смятат специалисти. Рибата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които тялото ни не може да произвежда само.

Консумацията ни осигурява и витамин D, за който има доказателства, че също може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Важно е рибата да бъде с по-ниско съдържание на живак. Можем да хапваме морски дарове, рачешко месо, пъстърва, сьомга, сьомгова пъстърва, бяла риба, скумрия умерено, сардини и други. От месата, които можем да добавим към менюто си са пуешко и друго птиче месо.

Изпитани домашни лекове срещу газове и подуване на корема

Млечни продукти

Млечните продукти също са важни за здравето на дебелото черво, тъй като са богат източник на калций и витамин D. Киселото мляко е особено полезно за храносмилането, защото включва активни бактериални култури за поддържане на червата в добро здраве.

Смята се, че калцият може да намали риска от рак на дебелото черво, като не позволява да бъдат увредени клетките на лигавицата на дебелото черво и помага за предотвратяване на растежа на клетки, които евентуално могат да се превърнат в ракови. Учените ни съветват да избираме сирена с по-ниска масленост, като моцарела, сирене котидж, рикота, да хапваме качествено кисело мляко.

Свързани статии

Фасул и други варива

Бобовите растения имат всички предимства на другите растителни храни, но освен фибри ни осигуряват и полезни протеини, намаляват риска от запек. Боб, леща, зелен фасул, нахут са чудесни заместители за онези дни, в които сте решили да не консумирате месо или риба.

Не на последно място – пийте достатъчно свежа вода

Човешкото тяло се състои от около 75% вода, която е важна, за да функционира правилно. Не бива да забравяме, че всеки ден ние губим вода с ежедневните си дейности, а ако не пием достатъчно тялото ни се обезводнява. Чайовете и останалите напитки не ги причислявайте към водата. Всеки е чувал препоръката да пие поне по 8 чаши вода на ден. Добрата хидратация подобрява значително перисталтиката на червата.

Коментирай