Здраве и красота

3 мощни източника на веган протеини

Откъде да си набавите протеини, ако сте веган

29.12.2022г. / 05 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Веган диетата е много популярна през последните години. Много хора решават да преминат към веганство по различни причини. Този начин на хранене има множество качества и ползи за здравето, но и един сериозен и значителен недостатък – недостигът на протеини.

15 полезни веган рецепти

Протеините са един от основните макронутриенти, от които организмът има съществена нужда. Те са градивен елемент на всяка клетка в тялото. Недостигът на протеини може да доведе до сериозни затруднения във всички процеси и функции в организма. В отсъствието на протеини деленето на клетките се случва в значително затруднени условия, което крие риск от опасни състояния.

И въпреки това, ако сте на веган диета това не означава, че няма откъде да си набавите протеини. Има някои много добри веган източници на протеини, които можете да включвате редовно в храненето си. Ето кои са те.

Соя

Соята и соевите продукти са превъзходни растителни източници на протеин. Освен протеини, соята съдържа завидни количества фибри, минерали и витамини от група В. Например само в една чаша варено едамаме се съдържат приблизително 20 грама протеин, което е прекрасно количество за растителен източник.

5 причини да напълнявате, когато сте на веган диета

Соята и соевите продукти са и богат източник на фибри. Това е особено важно за поддържането на здравословни стойности на холестерол, кръвна захар и здрави черва. Редовната консумация на соя и соеви продукти може да намали риска от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания, чревни възпаления, запек. От доброто състояние на чревната флора зависи и имунната система, което е допълнителен плюс към цялостната здравословна картина, която соята очертава.

Леща

Лещата е друг чудесен растителен източник на множество протеини. Подходяща е при веган диета, защото дава около 18 грама протеин за количество от една чаша варена леща. В допълнение тя също съдържа много фибри, което я прави изключително полезна. Засищаща е и е източник на минерали и витамини, от които организмът има нужда.

Някои ползи за здравето от веган диетата

Свързани статии

Ядки и семена

Ядките и семената са друг прекрасен източник на протеини с растителен произход. Ако сте на веган диета е добре да ги включвате ежедневно в храненето, защото осигуряват необходимите протеини за функциите на организма. Те са богати и на фибри и полезни мазнини, което доставя усещане за ситост, спомага за синтеза и преноса на хормони, както и усвояването на мастноразтворимите витамини.

Ядките и семената са много добро средство да контролирате теглото, холестерола, кръвната захар. Те са чудесен избор за вашите печива, смутита, салати, ястия с месо и зеленчуци, закуски.

Лесно отслабване с диетата Веган до 6

Сред най-богатите източници на протеини с ядков произход са орехите, лененото и конопеното семе, чиата, бадемите.

Коментирай