Здраве и красота

Масла за блестяща коса

Оставете натуралните природни масла да направят косата ви здрава, мека и блестяща

02.01.2023г. / 06 45ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Нерядко в старанието си да запазим косата здрава и блестяща, ние сме склонни да използваме всякакви продукти. Най-често питаме познати и приятелки какво работи при тях и се надяваме, че това ще се отрази добре и на нас. Но често пъти се случва точно обратното. Оставаме разочаровани, защото това, което е добро за един тип коса, може изобщо да не е подходящо за нас. Ако и вие сте попадали в подобен омагьосан кръг, предлагаме ви един кратък списък с натурални масла, които могат да ви помогнат, за да направите косата си блестяща и красива. Кои са те?

Етерично масло от кедрово дърво

Маслото от кедрово дърво се извлича от дървесината на този вид дърво, като то притежава противогъбични и противовъзпалителни свойства. Още едно негово преимущество е, че то може да се използва за подпомагане на растежа на силна и здрава коса, както и за облекчаване на сърбящ и сух скалп и да намали симптомите на гъбични инфекции по кожата. Как да го използвате? Разтопете съвсем леко кокосово масло и добавете към него 3-4 капки масло от кедрово дърво. Масажирайте скалпа, оставете да подейства 30 минути и след това отмийте. Ако усещате, че не сте измили хубаво косата си, повторете.

Капки витамин Е

Ако страдате от суха и чуплива коса, вероятно неведнъж ви се е искало да се подстрижете, мислейки си, че така ще решите проблема си. За съжаление, веднъж отрязана, косата няма как да порасне отново като с магическа пръчка. А пък вие можете горчиво да съжалявате за направения избор. Затова – оставете ножиците настрани. Можете да направите нещо много лесно – просто добавете няколко капки витамин Е към шампоана си. Това ще ви помогне да се справите със заплетената коса, сухите краища и да хидратирате скалпа. Освен това, с този прост метод можете да намалите и косопада и накъсването на косата.

Масло от лайка

Свързани статии

Тази малка билка, която прилича на цвете, свързваме главно с успокоителното и антимикробно действие. Но тук ще изтъкнем още едно нейно преимущество. Маслото от лайка може да бъде ценен ваш съюзник, ако сте решили да подсилите косата си и да я направите бляскава. То ще помогне особено добре на дами, които са избрали да се боядисват в рус цвят. Нанесете няколко капки на измита и леко подсушена коса.

Масло от розмарин

Маслото от розмарин ще омекоти и подхрани косата ви, ще ускори растежа и ще я направи по-гъста и силна. Нещо, което го различава от другите масла е, че то може да заздрави повредените космени фоликули и да подпомогне израстването на нова коса. За да се насладите на ползите му, смесете няколко капки от него с базово масло (например масло от жожоба), нежно втрийте в скалпа и оставете да подейства 20-30 минути. Отмийте както обикновено.

Протеинови маски за коса

Масло от жожоба

То безспорно е едно от най-добрите масла, които можете да използвате, за да подобрите цялостния вид на косата си. То е с много лека и фина текстура и без притеснения можете да го използвате върху косата, кожата и скалпа. Можете да го използвате, за да се справите с пърхута и сухотата, както на косата, така и на скалпа. Ако пък искате да насърчите растежа на косата, маслото от жожоба е идеално за тази цел. Добавете 2-3 капки към вашия шампоан или балсам и се насладете на прекрасния ефект на това масло.

Коментирай