Здраве и красота

Протеинови маски за коса

Възвръщат блясъка и стимулират растежа ѝ

17.05.2022г. / 14 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че косата ни е изградена от кератин и вериги от аминокиселини, наречени протеини. Замърсяванията на околната среда, диетата, стресът, ползването на козметични продукти, изправянето или къдренето на косата, могат да доведат до нейното накъсване и оредяване.

Най-важните храни за здравето на косата

Освен маските, които се предлагат за косата, можем да ѝ осигурим домашно подхранване с протеинови маски, които да възвърнат нейните блясък и здравина. Вижте 3 предложения. Ако косата ви е по-мазна, просто нанасяйте маските в краищата на косата си.

Маска с яйца и кисело мляко

Яйцата или по-скоро жълтъците, често присъстват в домашните маски за коса. Това е така, защото подхранват косъма в основата му, стимулират растежа, но и правят косата по-лъскава и гладка. Пробиотиците в киселото мляко също спомагат за подобряване здравето на косата. За да си приготвите маската ще са ви необходими 1-2 яйца и 3 с.л. кисело мляко. Може да ползвате целите яйца или само жълтъците. Маската се нанася на суха коса, в корените. След 30 минути косата се измива както обикновено.

4 етерични масла, които да ползвате след 30

Маска с майонеза и авокадо

Майонезата, особено ако е домашна съдържа яйца. Този продукт е особено подходящ за подхранването на по-сухите коси. Ако вашата се нуждае от подхранване, комбинирайте 1 супена лъжица майонеза с 1 добре узряло намачкано авокадо. Разбъркайте добре до получаването на гладка смес. Нанесете маската в корените и по дължината. След 30 минути измийте косата си както обикновено.

Свързани статии

Най-добрите прически за средна дължина (галерия)

Маска с авокадо, яйце и зехтин

Невероятно подхранваща комбинация за вашата коса. Зехтинът действа като естествен балсам, който прави косата мека и блестяща. Протеините, присъстващи в яйцата, комбинирани с витамините в авокадото, също допринасят за укрепването на косата. За да си приготвите маската ще ви бъдат необходими 1 яйце, 1 узряло авокадо, 2 чаени лъжички зехтин. Намачкайте авокадото и го прибавете към останалите съставки, докато получите гладка смес. Нанесете маската върху скалпа и по дължината. След като минат 30 минути, може да измиете косата си както обикновено.

Снимка: iStock

Коментирай