Здраве и красота

Кои са трите най-важни храни за очите?

За повече здраве

10.01.2023г. / 10 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки е чувал поговорката, че „ние сме това, което ядем“. Това ни подсказва, че изборът на храната, която консумираме всеки ден е важен за нашето здраве. Така например доматите са важни за сърцето, а и ако се замислите, формата им прилича сякаш малко на сърце. За авокадото казват, че е особено полезно за репродуктивното здраве, карфиолът за белите дробове. Но кои са топхраните за очното здраве, които не бива да пропускаме да добавим към менюто си?

1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като портокали, лайм, мандарини, лимони и грейпфрути, съдържат много витамин С – антиоксидант, за който се смята, че защитава клетките на очите и на цялото тяло от вредното влияние на свободните радикали. Според западни изследвания, свободните радикали може да доведат до застрашаващи зрението заболявания като дегенерация на макулата и катаракта.

Ползи от тиквата за кожата и косата

Учените отбелязват, че за витамин С е доказано, че е жизненоважен за функцията на клетките в ретината, структурата в задната част на окото, която усеща светлината и я преобразува в сигнали, изпратени през зрителния нерв до мозъка, за да създадат изображенията, които виждате. Без достатъчно витамин С ретината не може да функционира правилно, допълват специалисти.

Крушите и невероятните им полезни свойства

2. Риба (и ядки)

Знаем, че консумацията на риба ни осигурява омега-3 мастни киселини. За тях е доказано, че допринасят за укрепването на клетъчните мембрани, подсилвайки структурите вътре в очите. Полезните мастни киселини подобряват зрението и е доказано, че намаляват сухотата в очите.
Също така, омега-3 мастните киселини имат и други редица ползи за нашето здраве. Важни са за мозъчната и сърдечната функция, полезни са за кожата, репродуктивното здраве, метаболизма и други.

Не бива да забравяме и за растителните източници на омега-3 мастни киселини, като ядките. Западни проучвания показват, че консумацията им също допринася за поддържането на добро очно здраве.

Свързани статии

3. Оранжеви и зелени зеленчуци

Обичате ли моркови? Вероятно сте чували, че морковите са полезни за зрението и дългогодишни изследвания го доказват. Морковите и другите оранжеви зеленчуци като сладки картофи, тиква, чушки, са богати на бета-каротин, който в тялото се преобразува във витамин А. За него е известно, че допринася за предпазване на роговицата на окото, помага за изостряне на зрението, подобрява способността да виждаме при оскъдна светлина и предпазва очите от инфекции.

Храни, които да консумирате, когато сте болни (галерия)

От друга страна, зелените листни зеленчуци, като зеле, спанак, марули, броколи, брюкселско зеле и други, съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти са особено важни за ретината и макулата, борейки се срещу свободните радикали, които иначе биха могли да допринесат за дегенерацията на жизненоважни очни структури, потенциално водещи до макулна дегенерация и дори катаракта.

Коментирай