Здраве и красота

Крушите и невероятните им полезни свойства

Причините да ядете круши редовно

23.11.2022г. / 09 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Крушите са един от най-сладките, сочни и полезни плодове. Сезонът им все още не е приключил. Похапвайте ги по-често, понеже определено има защо. Този фантастичен плод идва в голямо разнообразие от сортове. Всички те са изпълнени с огромно количество фибри, антиоксиданти, флавоноиди и фитонутриенти. А най-хубавото е, че крушите могат да се консумират пресни, замразени и сушени, като във всичките им варианти тялото ви ще се радва на полезните им свойства.

5 страхотни ползи от драконовия плод (питая)

Не обелвайте кората на крушата. В нея се крият голяма част от здравословните вещества, които този плод притежава. В кората се съдържат между 4 и 6 пъти повече фитонутриенти, отколкото в сърцевината ѝ. Там са и голяма част от фибрите, от които организмът така силно се нуждае.

Кои са някои от най-важните ползи за здравето от крушите?

Съдържат калории, но без излишък

Не се страхувайте от крушите. Те няма да ви причинят напълняване. Редовното им похапване дори може да ви помогне в редукцията на излишното тегло. В една средно голяма круша се съдържат около 96 калории. Въглехидратите в тях са натурални, което е здравословен вариант, а в комбинация с множеството фибри, крушите са прекрасно средство да стимулирате метаболизма си.

Изобилие от фибри

Фибрите са една от най-ценните съставки, от които организмът ни се нуждае. Те участват в редица процеси, отнасящи се до храносмилателната, имунната, кръвоносната, сърдечносъдовата и ендокринната системи. Крушите са изключително богат източник на фибри, което ги прави много полезни. Фибрите намаляват холестерола, кръвната захар, което предпазва от сърдечносъдови, чернодробни заболявания, диабет. Освен това стимулират работата на червата и полезните бактерии в тях, което косвено оказва положително влияние и върху имунната система.

Ацерола – тропически плод с много витамин С

Детоксикират тялото

Крушите съдържат антиоксиданти, които в комбинация с фибрите прочистват организма от токсини. Те съдействат за прочистването на червата, черния дроб, кръвоносните съдове от натрупаните токсини, като това улеснява множество процеси в тялото. Водата в дебелото черво се абсорбира по-добре, което улеснява изхождането. Черният дроб работи нормално и успява да осигури необходимите храносмилателни ензими. Метаболизмът се ускорява.

Високо съдържание на витамин С

Крушите са с много високо съдържание на витамин С. Това ги прави пръв приятел на кожата, имунната система, правилното делене на клетките в тъканите, борбата със свободните радикали и още много други ползи. Витамин С играе съществена роля за възстановяването и здравето на тъканите в цялото тяло, най-вече кожата, ставните връзки, костите. Той подпомага усвояването на колагена и желязото, което е от незаменимо значение за целия организъм.

Китайският плод юзу и неговите ползи за здравето

Потискат възпаленията

Крушите имат противовъзпалителен ефект. Те са изпълнени с флавоноиди и антиоксиданти, които се борят с възпаленията и подобряват цялостното здраве. Редовната консумация на круши има антимикробен, антиоксидантен, противовъзпалителен и антиалергичен ефект, според healthdigest.com.

За по-здрави кости и мозъчна дейност

Крушите спомагат за подобряване на функциите на нервната система, мозъка, изграждането и здравината на костите, сърдечносъдовата функция. Те съдържат калций, който в комбинация с витамин С участва в изграждането на костите и подобряването на тяхната плътност. Усвояването на калция става най-качествено в присъствието на витамините С и D. В тях се съдържа още калий, който е от незаменимо значение за мозъка и сърцето. Той поддържа кръвното налягане в норма, намалява риска от инфаркт и инсулт, подобрява плътността на костния мозък.

Кой плод помага за поддържане на костите здрави и силни?

Коментирай