Здраве и красота

Кои ядки могат да удължат продължителността на живота?

Вкусни и полезни

12.10.2022г. / 06 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често консумирате ядки без добавени сол, захар и овкусители и имате ли си любими? Знаем, че ядките са чудесна добавка към салати, овесена каша, десерти, подходящи са за малка закуска между храненията. Ядките са питателни, спомагат за понижаване на холестерола, намаляване на възпалението, осигуряват ни основни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти.

Според ново проучване на Harvard, консумацията на една конкретна ядка пет пъти седмично може да удължи живота ни с повече от година. Проучването, публикувано в списание Nutrients, установява, че няколко шепи орехи седмично могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Изследването на Харвардския университет стига до заключението, че консумацията на пет или повече порции орехи на седмица (около 30 грама за всяка порция, което е около 150 г орехи на седмица), помага на хората да удължат живота си с повече от година, за разлика от онези, които не консумират орехи.

Ползи от консумирането на фъстъци

Петте порции орехи на седмица също се свързват с 25 процента по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. Учените добавят, че дори консумацията на само два до четири пъти седмично на орехи може да има значителни ползи за нашето здраве.

Според проучването, консумацията на ядките два до четири пъти седмично може да намали с 13 процента риска от смърт, с 14 процента намален риск от сърдечносъдови заболявания, но да удължи живота ни с около една година.

Какво се случва с червата, ако всеки ден ядем авокадо?

Учените са на мнение, че дори онези хора, които не водят здравословен начин на живот, ако добавят орехи към седмичното си меню, могат да получат значителни ползи от ядките. Орехите са богати на антиоксиданти, полезни са за червата, помагат за загубата на излишно тегло и дори могат да намалят риска от някои видове рак, според Healthline.

Кои са едни от основните ползи от редовната консумация на орехи?

1. Могат да насърчат здравето на сърцето, поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че спомагат за намаляване на лошия холестерол. Също помагат за намаляване на възпалението и засилват функцията на кръвоносните съдове.

2. Могат да намалят риска от рак. Освен важните омега 3-мастни киселини, ядките ни осигуряват и полифеноли и уролитини. Тези биоактивни компоненти могат да имат противоракови свойства, смятат учени.

3. Поддържат мозъчната функция, отново благодарение на растителните омега-3 мастни киселини.

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

4. Спомагат за намаляване на възпалението. Хората с възпалителни заболявания като астма, артрит и екзема могат да се възползват от орехите поради наличието на незаменими мастни киселини в тях.

5. Подобряват имунитета. Орехите съдържат антиоксиданти, които поддържат имунната ни система здрава и силна. Ядките са богати и на витамини и минерали като мед и витамин B6, които могат да повишат имунитета.

6. Полезни са за здравето на костите. Орехите съдържат есенциална мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина. Тази киселина и нейните съединения се свързват с по-здрави кости. Но омега-3 мастните киселини в орехите също могат да помогнат за подобряване състоянието на костите ни.

Свързани статии

7. Подобряват качеството на съня. Орехите са една от храните, които съдържат мелатонин, който ни помага да имаме добър сън. В допълнение, омега-3 мастните киселини също могат да помогнат за облекчаване на стреса, който е една от честите причини за безсъние.

8. Полезни са за храносмилането, тъй като са богати на полезни фибри.

9. Спомагат за детокса на тялото.

10. Забавят стареенето на кожата. Орехите ни осигуряват витамини от групата В, които спомагат за намаляване на стреса, важни са за поддържане на доброто настроение. Знаем, че повишените нива на стрес могат да доведат до по-ранна поява на бръчки и други признаци на стареене. Освен това, редовната консумация на орехи ни осигурява и витамин Е, който е естествен антиоксидант, борещ се със свободните радикали, които също нанасят вреди на кожата и на целия организъм.

Коментирай