Здраве и красота

Вегетарианството възпитава в толерантност

24.03.2008г. / 22 56ч.
Вергиния Генова
Вегетарианството възпитава в толерантност

Ивет Лолова е симпатична, млада дама, която за радост е един от все повечето примери на гражданска активност в България. Тя е завършила българска филология, но в момента се е посветила изцяло на семейството си и на екологията.
Ивет живо се вълнува от девалвацията на ценностите в днешното общество, от замърсяването на околната среда и от бъдещето на планетата. На доброволни начала прави възможното да популяризира един по-здравословен и щадящ природата начин на живот.

Живеят ли българите еко-съобразно според Вас?
Българите по традиция живеят нездравословно. Те намират успокоение в криворазбраната смесица от фолклор и православие, в резултат на това хранителните ни навици са крайно вредни. Залъгваме се два пъти в годината с постене, а през останалото време злоупотребяваме с количеството и качеството на храната и алкохола. Четох неотдавна, че в един град в Европа кметът обявил програма за здравословно хранене под надслов “Безмесен понеделник” и всеки понеделник от седмицата в столовете, ресторантите и кафетата се предлагат и рекламират повече безмесните храни. Това е един чудесен пример за здравословна политика в действие.

Какво ви подтикна да защитавате онези, които не могат да говорят – животните и растенията?
Кое дава право на човека – венецът на творението, да убива по-малки и по-беззащитни от него същества само за да утоли вкусовия си апетит? Ако на планетата живееха по-големи и по-висши от нас същества, които ни преследваха, за да се хранят с месото ни, как биха се почувствали всички? При това огромно изобилие от растителна храна човекът все още продължава да убива зверски приятелите си и да ги яде – това е просто престъпление – против природата, против живота, против планетата и против вселената. Растенията, от своя страна, съдържат предимно вода и минерали, затова, няма проблем да се храним с тях.

Защо решихте да станете вегетарианка?
Като дете прекарвах ваканциите си на село и постоянно ставах свидетел на жестоки убийства на всякакви “домашни” животни за храна. Още тогава не ми беше приятно да ям месо, но към вегетарианството се ориентирах по-късно. След като прочетох няколко книжки и се запознах с други вегетарианци, реших, че това е едно от най-смислените неща, които човек може да направи в живота си – да престане да убива други същества. Защото, ако сложите на една маса сурово месо от теле, пиле, прасе и човек – със сигурност няма да познаете кое е човешкото?!

Как се чувствате здравословно от както изключихте месото от менюто си по-здрава или по-болна?
От две години и половина не ям месо и се чувствам прекрасно – по-бодра, по-жизнена, по-щастлива и по-доволна от живота. От грип и настинки боледувам много рядко и се възстановявам много бързо.

Всеки ли може да стане вегетарианец, защото според някои изследвания се смята, че за хората от някои кръвни групи например нулева е вредно, ако не консумират месо?
Има всякакви проучвания и изследвания за храната. Ако човек яде балансирана храна – тоест включва в менюто си храни с всички необходими минерали, витамини и аминокиселини – няма от какво да се страхува. Освен това вече има много лекари – фитотерапевти, диетолози, хомеопати и др., с които би могъл да се консултира.

Има деца, които отказват да ядат месо, смятате ли, че е безопасно за тях и могат ли родителите им да са спокойни?
В световната практика има семейства, които от поколения не ядат месо, деца, които още от раждането си не са опитвали месо – и са живи и здрави. В България също има такива семейства. Ако родителят предлага всекидневно здравословно и добре балансирано меню, няма проблем детето да расте здраво и щастливо.

Знаем, че постът пречиства духовно и физически, в такъв случай може ли да се каже, че вегетарианците са по-извисени духовно от месоядците? И не се ли поражда още едно разделение в обществото?
Яденето на растителна храна автоматически прави хората по-толерантни, замислящи се, откликващи към всички въпроси в обществото. Вегетарианецът развива чувство на съпричастност към ближния – защото “Обичай ближния” – една от десетте Божи заповеди, означава “Обичай всички” – и хора, и треви, и птички, и животни. Вегетарианецът е и човек с екологично мислене, защото природата, планетата също са живи същества. Докато обратното не винаги е вярно – има еколози, които защитават животните, но това не им пречи да ги сготвят и да си похапнат вкусно с тях. За съжаление обществото в България, трудно приема различните. За това на вегетарианците все още се гледа като на някаква ексцентрична група хора, които от приумица не ядат месо. Надявам се в близко бъдеще това да се промени и повече българи да разберат, че яденето на месо е вредно не само за тяхното здраве, но и за здравето на планетата, нещо повече – месната промишленост е основен виновник за замърсяването на околната среда.

В днешно време много хора се борят с наднорменото тегло. Може ли вегетарианството да помогне в тази борба?
Вегетарианството влияе много добре върху редица заболявания, но аз не съм специалист в тази област. Има много книжки, издадени на български език за вегетарианството, както и много информация за това в интернет и който желае може да прочете повече. Но като правило вегетарианците не са с наднормено тегло, освен, ако човек няма други сериозни заболявания, които да провокират напълняване.

Какви са Вашите инициативи да популяризирате екологично съобразен начин на живот?
Заедно с група приятели разпространяваме листовки за вегетарианското хранене, пуснахме реклами в Софийското метро и в някои вестници. В проект е интернет сайт за екология и вегетарианство. Репортери сме и на една международна сателитна и интернет телевизия, която излъчва 24 часа 7 дни в седмицата само програми с позитивен характер. Изпращаме репортажи за България – макар че е много трудно да намериш нещо позитивно да се случва у нас.

По какво да разберем, че една храна в магазина е здравословна?
Ако е вегетарианска и съдържа по-малко добавки /Е-номера/.

Не смятате ли, че еко темата в днешно време се преекспонира и много хора пледират за нея само за да извлекат ползи?
Винаги ще има алчни и неетични бизнесмени, които извличат полза от всеки подходящ случай. Еко-темата не прави изключение. Но тук вече е работа на медиите, неправителствените и правителствените организации да информират правилно обществото и да санкционират тези, които лъжат.

Средностатистическите българи са прекалено заети със собственото си оцеляване, за да мислят и за проблемите на глобалната екология. Какво според Вас може да повдигне очите им да погледнат над ежедневните си проблеми?
“Климатичните промени не познават географските граници на държавите”, както казва в едно интервю Жан-Мишел Кусто. Ако българинът мисли, че ще мине между капките и няма да бъде засегнат от тези проблеми, се заблуждава. В чуждия печат, защото българските медии откликват много слабо, през последните няколко месеца могат да се прочетат много тревожни статии за състоянието на планетата, за топенето на полярните ледове, което става много по-бързо от предвиденото и ще доведе до много сериозни последици за цялото човечество. ПЕТА пусна в сайта си петиция за включване на вегетарианството в списъка от мерки за борба с глобалното затопляне. Дошло е време за незабавна промяна в мисленето на българина, ако искаме планетата да продължи да съществува и нашите деца, внуци и хората след тях да има къде да живеят и да се радват на красотата на света.

Каква е Вашата любима рецепта?
Унгарски гулаш с гъби и картофи

Кое е любимото Ви място за почивка?
Обичам кучешкия парк – парка зад хотел Хилтън, който в сравнение с другите “човешки” паркове е най-чист! За съжаление и там се вихрят вандали, които чупят лампите и пейките, но това е тема на друг разговор.

Какъв е любимият Ви цвят?
Цикламен.

Любима Песен?
На Бийтълс – Let it be

Какво послание бихте отправили към българските жени?
Скъпи български жени, радвайте се, че можете да дарявате живот и обич на земята. Замислете се и се погрижете за здравето и щастието на близките си, като им предлагате повече вегетарианска храна вкъщи. Обръщайте повече внимание на децата си и ги възпитавайте в традиционните морални български ценности – любов, взаимопомощ, разбирателство. Защото семейството трябва да коригира вредите на обществената среда и улицата и да устоява на напора на безумната морална деградация, която ни “наложи” 20-ти век и която продължава и до сега.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Вили ( преди 11 години )
Аз също подкрепям Г-жа Лолова, вегетарианството прави хората поддържа хората по-здрави и по-жизнени. Абсолютно всички минерали и витамини се съдържат в растенията, само трябва да се спазва разнообразен режим на хранене, да се включват бобови, зърнени, ядки, плодове и много зеленчуци.По отношение на тези, които не могат да се откажат от месото, това е въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
nelkata ( преди 11 години )
Подкрепям г-жа Лалова, в това, което прави /визирам вегетарианството/, но само, защото сама си го е избрала, а човек има право сам да решава какво да яде. Относно това, кой ни дава право да убиваме животни, за да ги ядем - ами това, което дава право на гепарда да убива антилопи, за да се нахрани - хранителната пирамида. Просто на някой му е вкусно месото и си го яде. По този начин не прави нищо срещу природата, защото тя му го е заложила. Все пак не можем да обясним на тигъра, че краставиците, доматите, фасула и др. са по - полезни за него. Според мен, за да е здрав човек, трябва да яде от всичко, колкото му е необходимо /естествено без да прекалява/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
Разбира се, че не можем да обясним на тигъра за краставиците! На него му е заложено да е хищник. Хищниците имат къс чревен тракт (около 3 пъти дължината на тялото им), който позволява бързо да се изхвърли токсичното, разлагащо се месо. Растителните храни се развалят по-бавно от месото, затова тревопасните имат черва поне 6 пъти дължината на тялото. Човек има дълъг чревен тракт, подобно на тревопасните. Т.е. доказано е, че човешкият храносмилателен тракт не е приспособен към храносмилане на месо. Докато на тигъра е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Прекрасна статия и много адекватни въпроси. Най-прекрасни обаче са отговорите на Ивет, браво.Аз също се отказах от месото преди време (пет години) и се чувствам чудесно. Преди това доста боледувах (настинки, грип и подобни), но от както реших да опитам такава диета не съм се връщала към старите си хранителни навици. Между другото съм кръвна група 0+, и даже за последните 4 години съм кръводарявала доброволно 7 пъти, така че коментарите по този повод са абсолютно в друга посока. Единственото уточнение, което ще направя е, че аз консумирам редовно риба.А по повод на коментарите за връзката на екологията с вегетарианството искам да кажа, че темите не просто са много сериозно свързани, а също така има и измерения които са абсолютно непознати за средностатистически човек. От една страна проблемът идва от количествата метан отделяни в атмосферата, от многобройната, неестествена за природата, численост на крави, ***, кози и овце, а от друга то е свързано с количеството хищници (в това число и хора) населяващи планетата. Само като за последно ще ви информирам и за новото научно познание по отношение на менталното замърсяване. Оказва се, според редица знаменити нови учени, че лошите мисли значително увреждат околната среда и също са причина за бедствия и климатични изменения. Проводник на лошите мисли е водата. Потърсете в интернет руският научнопопулярен филм 'Тайната на водата'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Nelly ( преди 11 години )
Horata sa kazali-vsiako neshto prekaleno ne e na hubavo. Taka e i s iadeneto na meso, a sashto i s napalnoto mu otrichane. Choveshkiat organizam ima nujda ot veshtestva i minerali sadarjashti se v mesoto koito trudno biha mogli da se nabaviat s vegetarianska hrana. Edinstveniat nachin e da se dobaviat po himichen pat- s tabletki. Smiatate li che e "po-zdravoslovno" da se tapchem s himikali otkolkoto s meso? Vapros na lichen izbor e koga i kolko meso da se iade, vav vsitchki sluchai ne bi triabvalo da se prekaliava osobeno s chervenoto meso. Spored poslednite nauchni danni namaliavane na priemanite kalorii uvelichava prodaljitelnostta na jivota!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
Браво на Ивет! Познавам я лично и смятам, че е един прекрасен човек! А за вегетарианството - аз съм веге повече от 10 години, както Ивет боледувам рядко и "на крак", станах по-толерантем и отзивчив към хората и всички живи същества. Само искам да допълня, че ако човек е ветарианец, не означава, че се храни здравословно, ако се тъпче със сладоледи, готови сладкиши, чипс, генно модифицирани храни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
Браво на Ивет наистина!!! И аз не ям плът вече 18-та година и вярвайте, въобще не е прекалено! И всред всичките ми познати, които споделят този начин на хранене забелязвам завидно здравословно състояние както и много добър физически вид!!! Ако добавим и хуманната гледна точка...... убедена съм, че ако много хора някога имат възможност да надникнат в кланница..... никога повече няма да им мине през ум да кусат плът!! А една от най-големите заблуди е че растенията не съдържат достатъчно белтъчини - напротив, техните белтъчини не само че не се обработват по-лесно от организма а и са по-лесно усвоими! Има доста литература по темата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар