Ястията с бадемово брашно дават много енергия. Снимка: istock
Ако все още не сте включили бадемовото брашно в режима си и в диетата си, време е да го направите. Има толкова много здравословни причини да включите бадемово брашно в храненето си. То заслужава специално място на трапезата и в кухнята ви, защото притежава фантастични хранителни свойства, които могат да помогнат да подобрите цялостното си здраве и да отслабнете.
Бадемовото брашно ще ви помогне да редуцирате теглото и мастната тъкан в тялото си. Заместването на рафинираното бяло брашно с бадемово брашно носи много ползи за здравето. Бадемовото брашно е много богато на фибри и протеини, което подобрява кръвната захар, стимулира разграждането на вещества, балансира хормоните, засища и зарежда с много енергия. Фибрите в бадемовото брашно действат като натурален стимулант за метаболизма и го ускоряват.
За разлика от рафинираните бели брашна, бадемовото брашно е много наситено с фибри, протеини и мазнини. Въпреки че е по-калорично от тях, то помага в отслабването, защото е достатъчно да хапнете малко количество продукт или печиво, приготвено с бадемово брашно, за да се заситите. Нещо повече. Бадемовото брашно дава много енергия, която ви предпазва от огладняване и желание за вредни храни в продължение на часове.
Бадемовото брашно е прекрасен начин да защитите сърцето и кръвоносните си съдове от заболявания и дегенерации. Редовното консумиране на бадемово брашно и продукти, приготвени от него намаляват холестерола, кръвното налягане, балансират кръвообращението, предпазват от хронични заболявания на сърдечносъдовата система. Причината е в наличието на калий, калций, магнезий, фибри, протеини и полезни мазнини в състава на бадемовото брашно.
Бадемовото брашно има нисък гликемичен индекс, защото почти не съдържа захари. Това го прави прекрасен заместител на пшениченото брашно. Бадемовото брашно помага за контрола на кръвната захар, стимулира рецепторите за инсулина в клетките, като подобрява тяхната чувствителност. По този начин въглехидратите и захарите се разграждат и усвояват много по-качествено, като рискът от резки скокове в кръвната захар и поява на диабет намаляват.
Бадемовото брашно съдържа голямо количество калий, калций, магнезий и манган. Тази прекрасна комбинация от минерали предпазва костите от чупливост. Бадемовото брашно заздравява костите, подобрява костната им плътност, стимулира синтеза на костно вещество и предпазва от остеопороза.
Благодарение на фибрите, минералите, полезните мазнини и протеини, както и изобилието от антиоксиданти, бадемовото брашно е изключително полезно в превенцията на рак и поява на туморни клетки в тялотот. Антиоксидантите в бадемовото брашно се свързват със свободните радикали, неутрализират влиянието им върху клетките и тъканите, намаляват риска от хронични, дегенеративни и ракови заболявания.
Бадемовото брашно е прекрасен начин да се справите със запека. Фибрите, мазнините и протеините в него стимулират работата на червата и дебелото черво. Бадемовото брашно е полезно и в стимулирането на секрецията на храносмилателни ензими. Свойството му да ускорява метаболизма има допълнителен благоприятен ефект върху качественото храносмилане.
Бадемовото брашно придава фантастичен вкус на ястията и печивата. То има леко изразен ядков вкус, който обаче не е натрапчив. Има прекрасни слепващи свойства. Не съдържа глутен и има много повече протеин от стандартното брашно, според womenshealth.com. Но ако искате наистина пухкав и лек ефект в печивата си, кокосовото брашно е вашият избор. То е превъзходен заместител на пшениченото брашно. Не съдържа никакъв глутен, което го прави подходящо за хората с непоносимост към него, според healthline.com.
Чудесното бадемово брашно е направено от фино смлени бадеми и е добра алтернатива на бялото брашно, за бадемовото знаем, че не само не съдържа глутен. Брашното от бадеми е с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини. Има нисък гликемичен индекс, вкусът му е мек. Подходящо е за направата на кексове, палачинки, хлябове, бисквити.
Това е едно от най-разпространените брашна, което не съдържа глутен. Може да го ползвате за приготвянето на диетични десерти, палачинки, хляб. Бадемовото брашно съдържа много минерали, като желязо, магнезий, калций, калий, мед и манган. Добър източник е на витамин Е и мононенаситени мазнини.