Здраве и красота

Как да изберете дрехи за тренировка?

Съобразете избора на дрехи със сезона

24.01.2023г. / 05 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би не сте се замисляли, но изборът на дрехи е едно от важните условия, за да се чувствате добре както по време на тренировка, така и след това. Тук не говорим само за начина, по който те изглеждат, а и за функционалността им.

Съобразяването на дрехите с отделянето на пот, специфичните движения и комфорта ще допринесат много за вашите постижения в залата или на открито.

Как да изберете подходящите дрехи за тренировка? Ето няколко важни фактора:

Материята

За да се чувствате комфортно по време на тренировка, изберете дишащи тъкани. Те са направени от синтетични материи и имат способността да отвеждат потта от кожата ви, като по този начин тя може да се изпари по-бързо и да поддържа тялото ви хладно. Дрехите, имащи в състава си полипропилен или други специални тъкани, са добър избор ако практикувате дейности, които предполагат обилно потене. Освен че ще позволят на потта да се изпари, те ще запазят дрехите ви сухи, а това ще ви помогне да не се чувствате изпотени и неудобно.

Избягвайте да носите дрехи, изработени от материи, които не могат да „дишат“. Най-често това са продукти, направени от нишки на основата на гума или пластмаса. За съжаление, те не отвеждат потта навън, а я задържат между кожата и дрехата, като по този начин температурата на тялото може значително да се покачи.

Имайте предвид, че дрехите от памук не са най-добрият избор. Памукът е естествена материя, която обаче поема потта и не я освобождава далеч от кожата. Ето защо след тренировка, ще усетите, че дрехите от този плат се усещат тежки и мокри.

Изберете точния размер

Изберете дрехи, които са леко свободни, удобни и ви дават възможност да се движите. Ако обаче тичате или карате колело, за предпочитане е да облечете нещо по-тясно. Със сигурност дрехите, които носите не трябва да имат отношение към вашето движение. Не бива да се ограничавате да правите конкретна тренировка, само защото облеклото не ви го позволява. Бихме посъветвали дамите да избягват прекалено тесните клинове, тъй като те могат да възпрепятстват кръвообращението и добрата циркулация на течности в организма.

Не пропускайте спортния сутиен

Свързани статии

Отправяйки се към тренировка, не пропускайте да сложите в спортната си чанта и подходящ сутиен. Тези модели са разработени от специална материя и поддържат бюста. Разбира се, зависи и какъв спорт практикувате. Ако това е йога или пилатес, можете да облечете и обикновен сутиен без банели от мек плат. Ако обаче предпочитате спортове с интензивно движение, задължително носете спортен сутиен, тъй като за да запазят добрата си форма, гърдите имат нужда от адекватна поддръжка. Презрамките пък трябва да са достатъчно широки и меки, за да не притискат раменете и да не нарушават цялостната стойка на тялото. Ако бюстът ви е по-голям, изберете модел със закопчаване.

Сутиените, които нямат нужда от копчета са подходящи за по-малък бюст, тъй като за него не е необходима толкова голяма поддръжка.

Не пропускайте бельото

Освен подходящ сутиен, не забравяйте да изберете и подходящи бикини. Избягвайте да носите обикновени прашки от изкуствена материя, тъй като те могат да причинят кожни раздразнения в интимната област. Те често са произведени от изкуствени материи, които запаряват кожата, не ѝ позволяват да диша и могат да доведат до протриване и неприятно чувство за сърбеж. За предпочитане е да се спрете на безшевно бельо, в чийто състав има еластан.

Дрехи на разпродажба, които е добре си купите този сезон

Цената невинаги е определяща

Постарайте се да намерите дрехи, които ще отговорят на вашия стил и които са най-вече функционални. Не се подлъгвайте по модерните аутфити, тъй като удобството, а не популярността на дадена дреха са от най-голямо значение.

Грешки с бельото, които вредят на здравето

Съобразете дрехите със сезона

През лятото ще имате нужда от по-малко дрехи, докато през зимата е добре да облечете няколко слоя. Така ще се предпазите от претопляне, тъй като ще можете да свалите една от дрехите. Нека студеното време не ви възпрепятства от практикуването на любимия ви спорт. Бъдете подготвени и имайте предвид, че зимата е идеален сезон за загуба на тегло, поради ниските температури, които карат тялото да изразходва повече енергия.

Коментирай