Здраве и красота

Маски с алое вера за растеж и заздравяване на косата

Подхранват косъма в дълбочина

23.01.2023г. / 06 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена иска да има здрава и красива коса. С напредване на възрастта, косата постепенно започва да губи своята плътност. От друга страна стресът, нездравословното хранене, хормонални промени, различни заболявания, могат да доведат до загуба на коса, до нейната вялост.

Възстановяването на косъма се случва отвътре навън, чрез консумация на полезни храни, хранителни добавки, за които сме се консултирали предварително с лекар.

Не бива обаче да забравяме и за възстановяващите маски за коса, които можем да правим у дома. Възможностите са много, но днес споделяме с вас няколко чудесни маски за коса с гел от алое вера. Ако имате възможност ползвайте 100% гел от алое от специални листа или готов, който е закупен от аптека, биомагазин. Алое овлажнява косъма, възстановява го, прави го устойчив.

Защо алое вера е толкова полезно за косата

Ето и рецептите за красива и здрава коса, които при добра поносимост можете да правите 1-2 пъти седмично.

Маска за коса с алое вера и кокосово мляко

Кокосовото мляко е чудесно за поддържане здравето на косата, тъй като допринася за подхранването на кожата на скалпа и косъма отвътре навън. В купичка комбинирайте 4 супени лъжици гел от алое вера и 4 супени лъжици кокосово мляко. Ако гелът ви е от листо, може да ползвате пасатор, блендер, за да разбиете добре съставките. След това маската се нанася в корените с леки масажни движения. Оставете я да действа 20-30 минути и измийте косата си с подходящ шампоан.

Храни за здрава и гъста коса

Маска със зехтин и алое вера

Маслиновото масло е богат източник на витамини А и Е, които помагат за укрепване на кичурите на косата и стимулират космените фоликули. Масажирането на скалпа със зехтин също насърчава кръвоснабдяването му и се смята, че подобрява растежа на нови косми. За да си приготвите тази маска за коса, комбинирайте 2 супени лъжици гел от алое вера и 3 супени лъжици зехтин. Всичко се разбърква много добре и се нанася в корените на косата с масажни движения. Оставете да действа 30 минути и измийте косата си както обикновено.

Маска с алое вера и жълтък

В грижата за косата и особено когато се стремим да намалим косопада, за маската с жълтък се смята, че има благоприятно въздействие върху здравето и красотата на косата ни. Той е богат на протеини, мазнини, витамини и е суперхрана за косата. Към 1-2 жълтъка добавете 2-3 супени лъжи гел от алое вера. Ако косата ви е по-суха можете да добавите и няколко капки зехтин. Разбъркайте добре и нанесете маската с леки масажни движения. След 30 минути косата се измива с подходящ шампоан.

Свързани статии

Маска със зелен чай и алое

Чудесна комбинация за подобряване състоянието на косата. Зеленият чай е един от най-богатите източници на антиоксиданти, който помага за неутрализиране на увреждането на скалпа, като по този начин насърчава растежа на здрава коса. Към ½ ч. ч. зелен чай (охладен) добавете няколко лъжици гел от алое вера. Разбъркайте добре, за да няма бучки в маската, а да е хомогенна. Масажирайте я в скалпа и след 15-20 минути измийте косата си с подходящ шампоан.

Витамините, от които се нуждае косата, за да расте бързо

Маска за коса с алое вера и кокосово масло

Знаем, че кокосовото масло е едно от най-добрите за подхранване на косата, възстановяването ѝ. Омекотява косъма, а в комбинация с гел от алое вера, става мощен съюзник срещу косопад. За да си приготвите маската за коса, комбинирайте 3 супени лъжици кокосово масло и 5 с. л. гел от алое вера. Ако разполагате с мед, може да добавите малко и от него. Разбъркайте добре и нанесете от маската не само в корените, но и по дължината ѝ или само в краищата. След 30 минути измийте косата си както обикновено.

Коментирай