Здраве и красота

5 домашни средства против белези

Как да накарате белезите и петната по кожата да избледнеят

01.02.2023г. / 11 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белезите са нещо, което със сигурност не искате да виждате по кожата си. За съжаление, те могат да се появят по много причини и да имат различна степен на видимост. Белег може да остане от всичко – от драскотина до сериозно нараняване, изгаряне, акне и още много други.

Какво точно представляват белезите?

Белезите са следствие от нормалната реакция на кожата след каквото и да е нараняване. Клетките на кожата, които отговарят за регенерирането след нараняване от какъвто и да е тип, имат за задача да ускорят заздравяването. Понякога в случаите, когато раните са по-дълбоки, остават белези заради прекомерното натрупване на клетки в засегнатата зона. Ето защо някои белези са доста по-удебелени от други.

12 природни метода за премахване на белези от акне

Как лесно да премахнете белезите с някои домашни средства?

Краставица и кисело мляко

Краставиците имат противовъзпалителни свойства, защото са много богати на флавоноиди – вид антиоксидантни съединения, които регенерират кожата. Киселото мляко има изсветляващ и регенериращ ефект благодарение на млечната киселина в състава си.

Съставки:

  • 1 обелена краставица, малка;
  • 1-2 супени лъжици кисело мляко.

Пасирайте краставицата заедно с киселото мляко така, че да се получи гъсто пюре. Нанесете сместа върху белезите и оставете да подейства 15 минути. Изплакнете обилно.

5 етерични масла, които премахват белези

Етерично масло от тамян

Маслото от тамян също има много мощни противовъзпалителни свойства. То стимулира обновлението на клетките на кожата, като това спомага за заличаването на белези. Мажете белега с малко етерично масло от тамян всяка вечер без отмиване. Подходящо е и за заличаване на стрии.

Свързани статии

Масло от семена на шипка

Шипковото масло е изключително богато на витамин С и антиоксиданти. Те в съвкупност стимулират деленето на клетките и тяхната регенерация. Освен тях маслото от семена на шипка е много богато и на мастни киселини, които хидратират, омекотяват сухата и груба кожа, стимулират възстановяването и регенерацията.

Природни методи срещу белези от акне

Ябълков оцет

Разредете 1 част ябълков оцет с 4 части вода. Разбъркайте и нанесете върху засегнатите от белези места. Може да добавите и малко куркума към разтвора. Тази комбинация има антибактериални, противовъзпалителни и регенериращи за кожните клетки свойства. Редовното прилагане на сместа заличава белезите и ги кара да избледняват.

Натурални лекове за кожни белези

Гел от алое вера

Алое вера е прекрасно растение, чийто гел има лечебни свойства за кожата. Ако го налагате редовно върху кожата, тя ще бъде добре хидратирана, подхранена, а в допълнение и белезите от акне, изгаряния, наранявания ще избледнеят. Това се дължи на мощните антиоксидантни и регенериращи свойства на гела на алоето, който може да помогне и при хиперпигментация. Кожата придобива подмладен, стегнат и свеж вид.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати