Здраве и красота

10 навика, които пречат на талията ви

Внимавайте с късните хранения

31.01.2023г. / 14 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да свалим килограми, обикновено в проблемните зони, излишните мазнини се топят по-бавно. В зависимост от типа фигура те могат да са в областта на бедрата, задните части, да са равномерно разпределени или да са в областта на корема. Всекидневното правене на коремни преси не е достатъчно, за да стопим корема. Обикновено има вредни навици, които саботират този процес. Вижте 10 от тях.

1. Разсейвате се по време на хранене. Обикновено това се случва, докато гледате телевизия, взирате се в телефона или компютъра си. Колкото по-внимателни сте докато се храните, толкова по-малка е вероятността да преядете. Затова обърнете внимание на храната си, дъвчете внимателно.

2. Храните се бързо. Знаете ли, че на мозъка ви са необходими около 20 минути, за да получи сигнал от стомаха ви, че е пълен. Бързото хранене крие риск от това да продължите да се храните след онзи момент, в който тялото вече е сито. Хората, които се хранят бавно, приемат по-малко калории.

Тренировки у дома, които успешно могат да заменят фитнеса

3. Недоспиване. Лош навик, който пречи да свалим излишни килограми, включително в областта на корема. Липсата на достатъчно сън не само ни прави мудни, но повишава апетита ни, особено към вредни храни.

4. Храните се късно. Тялото ни се нуждае от почивка, за да могат системите в него да се възстановят. Късното хапване пречи на това възстановяване, защото организмът трябва да преработи храната, която сте приели. И тъй като в късните часове на деня лежим или предимно седим, тези калории не се използват за енергия, а се трупат.

Какви могат да са причините за безсънието и как да се справим с него?

5. Консумирате бял хляб. Рафинираните зърнени храни и други преработени храни са лишени от бавно усвоими фибри, така че тялото ви ги усвоява по-бързо, повишавайки кръвната захар. С течение на времето това може да доведе до наддаване на тегло.

6. Консумирате газирани напитки с подсладители. Още един вреден навик, който забавя топенето на корема. Според редица западни проучвания, изкуствените подсладители всъщност увеличават мазнините в областта на талията.

Как да откажете захарта само за 3 седмици

7. Пропускате хранене. Това увеличава риска от преяждане на следващото хранене или от консумацията на нездравословни храни.

Свързани статии

8. Пушите. Според западни изследвания, тютюнопушенето може да увеличи риска от натрупване на излишни мазнини в областта на корема и бедрата.

9. Не се движите достатъчно. Редовната физическа активност е ключът към здравето и добрата фигура. Ето защо са ни нужни поне 30 минути движение с умерена интензивност всеки ден, за да подобрим формата си.

10. Често бивате изложени на стрес. Когато сме напрегнати и стресирани, тялото ни отделя хормона кортизол. По-високите нива на кортизол могат да доведат до наддаване на тегло, особено до т. нар. висцерално затлъстяване, което е в областта на талията.

Коментирай