Здраве и красота

6 храни и напитки, които действат като лаксативи

Полезни за храносмилането

03.02.2023г. / 05 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запекът е един от най-често срещаните храносмилателни проблеми. Стресът, честите пътувания, начинът на хранене, заседналият начин на живот са само част от причините, които могат да доведат до него. Нередовното изхождане не само води до натрупване на токсини в организма, но създава дискомфорт, който ни пречи да се радваме на живота. Начинът ни на хранене и достатъчният прием на свежа вода са в основата на това да имаме добро храносмилане.

Хубавото е, че има редица храни, които действат като естествени лаксативи, като сусамов тахан, мед, круши, диня. Вижте още няколко добри примера, полезни за здравето на червата.

Кои храни ни помагат да балансираме електролитите

Пробиотични храни

Пробиотиците са „добрите бактерии“ в червата ни, които са в състояние да балансират различни видове „лоши бактерии“. Те помагат за създаването на здравословна среда в чревната микрофлора и се смята, че намаляват риска от запек. Примери за пробиотични храни са кефир, комбуча, маслини, кисело зеле, кимчи и пробиотично кисело мляко.

Листни зелени зеленчуци

Още една полезна храна, която действа като лаксатив. Листните зеленчуци ни осигуряват фибри, а и магнезий. Магнезият е електролит, който има естествената способност да подобрява храносмилането. Той е естествен мускулен релаксатор, който може да помогне да намалим запека и спазмите в корема. Листни зеленчуци, които съдържат добри количества магнезий са зеле, спанак, марули, къдраво зеле и други.

Какви са ползите от комбинацията джинджифил и куркума?

Алое вера

Алое вера освен под формата на грижа за кожата се предлага и като вкусна напитка. Алое е богато на ензими, витамини, минерали и електролити, които помагат за доброто здраве на червата, както и за подобряване на перисталтиката им, като действа леко слабително. Алое вера също има противовъзпалителни компоненти, които намаляват подуването и подобряват функцията на храносмилателните органи, което улеснява изхождането. Известно е, че напитката от него допринася и за нормализиране на киселинно-алкалния баланс. Избирайте висококачествени напитки с алое вера.

Кокосова вода

Тя има чудесен вкус и помага да бъдем добре хидратирани, като допринася за поддържане на нивата на електролити, предотвратяване на дехидратацията и прочистване на пикочните пътища. Тя е особено богата на калий и се смята че консумацията ѝ действа като естествен лаксатив.

Свързани статии

Семена от чиа

Богати са на фибри, а когато ги добавим към вода, сок, прясно мляко, овесена закуска, смути, те набъбват и образуват желатинообразно вещество, което лесно се движи през червата и по този начин подобрява перисталтиката и редовното изхождане.

Как храненето за здраво сърце помага на цялото тяло

Ленено семе

Ленените семена са отличен източник на фибри, а за редовната им консумация се смята, че допринася за намаляване на запека. Важно е обаче лененото семе да бъде смляно. Чудесна добавка е към смутита, овесена каша, кисело мляко, печива. То е богато и на важните омега-3 мастни киселини, за които също е доказано, че благоприятстват храносмилането.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стоян ( преди 1 година )
Единственото приложение на сок от Алое Вера е при слънчево изгаряне - външно, за намазване на кожата! Сокът от Алое Вера не трябва да се пие, защото съдържа голямо количество латекс и води до тежки алергии - кожни обриви, кашлица, задух!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар