Здраве и красота

Редовната консумация на авокадо намалява риска от сърдечни заболявания

Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини

07.02.2023г. / 09 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

То има богата, кремообразна текстура и високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Авокадото – обичаме да го добавяме към салати, тостове, смутита, здравословни десерти. То е част от нашето здравословно меню и има причини да го харесваме толкова много.

Според американско проучване, консумацията на авокадо два пъти седмично може да намали риска от сърдечни проблеми. Проучването е включвало повече от 110 000 души, участващи в две продължителни проучвания на Харвард. Участниците са били на възраст от 30 до 75 години и не са имали сърдечни заболявания и рак, когато проучването е започнало.

13 превъзходни рецепти с авокадо

По време на 30-годишното проследяване, изследователите документирали 9 185 инфаркта и 5 290 инсулта сред участниците. В сравнение с хората, които никога или рядко са консумирали авокадо, тези, които са консумирали поне две порции всяка седмица, са имали 16% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 21% по-нисък риск от преживяване на сърдечен удар или свързан проблем, дължащ се на коронарна артериална болест.

За авокадото е известно, че е богато на здравословни мазнини, фибри и няколко микроелемента, свързани със здравето на сърдечносъдовата система, като:

Олеинова киселина – Това е мононенаситена мазнина, която също се намира в изобилие в маслините. Половин авокадо съдържа около 6,5 грама олеинова киселина, или приблизително същото количество в супена лъжица зехтин. Изследванията показват, че замяната на храни с високо съдържание на наситени мазнини като масло, сирене и месо с такива, които са богати на ненаситени мазнини като авокадо, ядки и семена, помага за понижаване на лошия LDL холестерол, който е ключов фактор за сърдечни проблеми.

Какво се променя в тялото, ако консумираме авокадо всеки ден в рамките на месец

Свързани статии

Фибри – Една порция авокадо ни осигурява до 20% от дневния препоръчителен хранителен прием на фибри. За менюто богато на фибри се смята, че може да допринесе за намаляване на риска от сърдечни заболявания до 30%, защото фибрите помагат за понижаване не само на холестерола, но и на кръвното налягане и телесното тегло, смятат специалисти.

Витамини и минерали – Половин авокадо ни осигурява около 15% от дневния препоръчителен прием на фолиева киселина, известна още като витамин B9, 10% калий и 5% магнезий, както и различни съединения на растителна основа, наречени фитохимикали. Всички тези хранителни вещества се свързват с доброто сърдечно и общо здраве.

По материали от health.harvard.edu

Коментирай