Здраве и красота

4 вида хранителни вещества за здрави черва

Храни, от които чревните бактерии се нуждаят

17.02.2023г. / 19 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доброто състояние на червата е от много по-голямо значение за цялостното здраве, отколкото повечето хора предполагат. От здравето на червата зависят имунната система, деленето на клетките, мозъчната функция, предпазването от хронични и възпалителни заболявания, водещи до преждевременно стареене и смърт.

Микробиомът на червата има стотици функции, които оказват влияние върху здравословното състояние на организма и качеството на живот. Той се състои от полезни и вредни бактерии, чийто баланс е от изключително значение за правилното протичане на функциите в тялото. Здравословният баланс между тези бактерии е важен за имунната система.

6 начина да успокоите болките при синдром на раздразнено черво

Мозъчната функция също зависи до голяма степен от състоянието на червата. Има дълбока връзка между нервната система и микробиома. Тя се изразява не само в промените в настроението, въпреки че това е много показателно за неразривната двупосочна връзка между тези две сложни системи.

Както знаем, когато сме гладни, ставаме раздразнителни и не успяваме да се съсредоточим, да бъдем продуктивни и успешни в извършването на различни дейности. Връзката между червата и мозъка представлява комуникационна верига, богато подплатена с нервни пътища, по която тече постоянна комуникация. Ето защо мозъкът се влияе от състоянието на червата и обратно.

Кои са най-добрите хранителни вещества, от които червата и полезните бактерии в тях се нуждаят, за да функционират правилно?

Фибри

Фибрите са от ключово значение за функциите на червата. Те подхранват полезните бактерии в тях и спомагат за подобряване на движенията на червата, усвояването на хранителните вещества, забавят повишаването на кръвната захар, допринасят за нормалното изхождане.

Диета при раздразнени черва

Фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Неразтворимите не се разграждат в стомашно-чревния тракт, а преминават през него, участвайки в храносмилателните процеси. Разтворимите фибри се разтварят в течностите, като те заедно с неразтворимите фибри имат своите уникални функции и значение.

Най-добрите източници на фибри са банани, ябълки, аспержи, горски плодове, ленено семе, броколи, чесън, овесени ядки, лук, листни зеленчуци, домати, бобови растения.

Пребиотици

Пребиотиците са разтворими фибри, които се усвояват и смилат в червата. Необходими са на чревните бактерии, за да са добре подхранени и правилно функциониращи. Пребиотиците стимулират здравето на полезните бактерии и подобряват техния брой и функционалност.

5 неочаквани признака, че здравето на червата е влошено

Сред най-добрите източници на пребиотици са ечемик, лук, чесън, праз лук, мед, ленено семе, водорасли, пълнозърнести храни, зеленчуци, гъби, аспержи, зеле, броколи, ябълки, овесени ядки, банани, нахут, диня.

Пробиотици

Пробиотиците играят съществена роля в увеличаването на броя на бактериите в червата. Те съдействат и за подобряването на тяхното състояние и функции. Много храни са естествени източници на пробиотици. Такива са всички естествено ферментирали храни и продукти, като хляб с квас, темпе, кисело зеле, кисели краставички, туршии, мисо, комбуча, кефир, кисело мляко, мътеница, оцет.

Противовъзпалителни храни

За да са здрави червата е важно възпаленията в тях, в техните тъкани и всички останали области от организма да са потиснати. Колкото повече тлеещи локални възпаления са налице, толкова по-лошо е състоянието на червата и бактериите в тях.

4 неща, за които газовете в корема подсказват

Някои храни причиняват сериозни възпаления в червата, за които не си давате сметка. Такива са пържените храни, мазните и тлъсти храни, меса, преработени и рафинирани храни, добавени захари. Те пречат на нормалното протичане на чревните функции и потискат растежа на полезните бактерии.

И обратно – противовъзпалителните храни намаляват възпаленията в червата и подобряват състоянието им. Такива са храните, богати на омега-3 мастни киселини (риба, морски дарове, ядки, семена), джинджифил, чесън, боб, ябълки, череши, мащерка, маслини, чай, зеленчуци, карамфил, каперси, риган, тъмнозелени листни зеленчуци, горски плодове.

Коментирай