Здраве и красота

Какви могат да са причините за честото главоболие?

Пийте достатъчно вода и се уверете, че стойката ви е правилна

22.02.2023г. / 14 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно няма човек, който да не е изпитвал главоболие поне един път през живота си. Когато това се случи, започваме да се чудим какви са причините и как да се справим с него. Понякога успяваме, друг път изглежда, че това неприятно състояние ще остане с нас дълго време, възпрепятствайки ежедневните ни дейности и задачи. Как възниква главоболието, какви видове е то и какви могат да са причините за честата му поява? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на тези въпроси. И така:

Най-често главоболието бива два типа – първично и вторично

Към първия тип спадат: тензионно главоболие (характеризиращо се с двустранна притискаща болка), мигрена, клъстерно главоболие (едностранно, в областта на окото и слепоочието и продължително – от няколко дни, до няколко седмици). Вторият тип главоболия са вторичните, като те се образуват вследствие на друго заболяване.

Какви са причините за главоболието

Свързани статии

По правило, една от основните причини за главоболието може да бъде напрежението в мускулите на врата и формирането на мускулни възли и контракции. Към мозъка се изпращат сигнали за болка, при което се предава усещането за стягане около главата. Друга причина за често главоболие може да бъде и дехидратацията. Поемането на оптимални количества вода е от съществено значение за здравето на целия организъм. Гладът и умората също могат да отключат симптомите на главоболието, както и прекомерната консумация на кафе, недостатъчната дневна светлина и не на последно място – тютюнопушенето.

Какво да направим, за да избегнем главоболието?

Водете здравословен начин на живот

Колкото и банално да звучи, набавянето на ценни хранителни вещества и консумирането на продукти, които имат не просто калориина стойност, а наистина хранят тялото ни е от съществена важност. Освен това, уверете се, че не сте гладни и не сте пропуснали едно или няколко от основните хранения за деня. И не на последно място – движете се достатъчно и отделяйте поне 30 минути на ден, в които да сте активни. Ако можете, направете кратка разходка в обедната си почивка, вземете си топла напитка и излезте на дневна светлина. За предпочитане е през уикенда да бъдете сред природата, така ще намалите нивата на стрес, които могат да предизвикат главоболие.

Пийте достатъчно вода

Дехидратацията и пиенето на прекалено малко вода може да отключи главоболие.

Осигурете си качествен сън

Въпреки забързания начин на живот и наложителното използване на електронни устройства, опитайте се да намалите екранното време, особено вечер. Поне два часа преди лягане загасете телевизора и в никакъв случай не заспивайте с телефон в ръка.

Ходете изправени

Свързани статии

Неправилната стойка, носенето на тежки чанти или раници и вдигането на прекалено големи тежести, могат да причинят неправилна стойка и гръбначно изкривяване. В резултат на това, може да възникнат чести главоболия.

Избягвайте прекалената употреба на лекарства

Приемането на лекарства за главоболие, включително и на такива без рецепта, повече от два пъти седмично, може да увеличи честотата и тежестта на главоболието. Преди каквато и да е употреба на лекарствени средства, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Коментирай
Здраве и красота