Здраве и красота

Как да вдъхнете нов живот на старите дрехи?

Подкъсете блузите и отрежете ръкавите им

25.02.2023г. / 08 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте от хората, които трудно се разделят със старите си дрехи и вещи, вероятно към днешна дата сте затрупани с какво ли не. Помислете – не е ли време да се освободите от всичко това? Това е един много лесен начин да прочистите и освежите не само пространството, но и мислите, и живота си. Ако пък сте креативни и обичате да майсторите – предлагаме ви няколко идеи, с които можете да вдъхнете нов живот на старите дрехи. Ето ги и тях:

Превърнете ризите и панталоните в калъфи

Ето един начин, чрез който ще можете да извадите старите дрехи на светло. Ако не можете да ги хвърлите, просто им намерете друго приложение. Можете да си направите кокетни възглавнички като използвате пълнежа на стара възглавница, разделяйки го на две. За калъф използвайте стара риза или блуза. Изрежете ръкавите и намалете дължината, пришийте отвора за врата и другите части. Това е особено подходящо за детските дрехи. По този начин ще „рециклирате“ захабена обичана блуза или пък скъсана пижама. А вашето дете ще продължи да се радва на любимите си анимационни герои. Ако пък нямате пълнеж за възглавницата – използвайте меки стари дрехи или чорапи.

Направете си най-различни неща от парчета дрехи

Свързани статии

Старите дрехи са изработени от материи, които вече са обработени и третирани. Това ги прави особено подходящи за превръщането им в друго изделие. Съшийте най-различни парчета от дебели дрехи и си направете одеяло, поставка за горещи чаши или тенджери, калъфи за столове, парцал за под, а защо не и кухненски завеси? Ако нарежете старите дрехи на ленти, можете да ги използвате, за да „изтъчете“ пътека, завивка или дори килим. Как да го направите? Сплетете лентичките на плитки или на много възли, които след това да зашиете едни за други.

Направете дрехи за домашните си любимци

Можете да използвате стари дебели детски дрехи, за да помогнете на вашия домашен любимец да се чувства топло през зимата. Можете да направите и сгряващи възглавнички, които да поставите в леглото на вашето куче или коте.

Направете дрехите си по-модерни

Любимият ви суитшърт или блуза са изцапани? Няма проблем! Направете ги модерни, чрез метода на избелването. Вземете белина и я изсипете в шише с пулверизатор. Върху пода на банята сложете найлон (може и директно върху плочките), а върху него старата ви блуза. Напръскайте щедро дрехата и от двете страни. Сложете си гумени ръкавици и сложете блузата в найлонова торбичка. Оставете я да преседи от 3 до 6 часа. След това изперете на ръка, за да премахнете белината. Оставете да изсъхне и перете както обикновено. Вече имате модерен суитшърт с избелен ефект!

Добавете стикери

Свързани статии

Чрез този много лесен метод ще освежите старите и скучни дрехи и ще прикриете малки петънца или скъсани участъци. Изборът на стикери е безкраен – рози, животинки, музикални групи, цитати, символи и какво ли още не. Освежете старото дънково яке, тениска, суитшърт, дънки, панталон или дори кецове само с помощта на ютия. Нагрейте и покрийте с памучна кърпа. Готово!

Намалете дължината на блузите и срежете ръкавите

Ако сте родени преди или някъде около ‘90-те, вероятно си спомняте как като деца сте рязали тениските си. От доста време насам всичко от онзи период е модерно. Това важи с пълна сила за блузите и суитшъртите. Подкъсете тениските и дългите блузи, така ще ги направите тренди. Ако пък крачолите на дънките ви са износени, не се страхувайте и ги отрежете.

Коментирай