Здраве и красота

Защо не успявате да отслабнете?

Може би се храните машинално

27.02.2023г. / 15 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли има човек, който да не се е опитвал да свали някой друг килограм, а когато говорим за нежната половина от човечеството, вероятно процентът ще е сигурно 80 или 90. Но по пътя към идеалното тегло има много неизвестни – какво да тренираме и колко, с какво да се храним? Да хапваме често или пък да спазваме периодично гладуване? Какви могат да бъдат пречките пред отслабването? Ето и някои от тях:

Може би отслабвате, без да го осъзнавате

Свързани статии

Макар и да звучи налудничаво, ако редовно се качвате на кантара и не виждате промяна в теглото, това не означава, че не отслабвате. Всъщност, съвсем вероятно е да губите мазнини. Телесното тегло има тенденция да варира с 1-2 килограма в рамките на денонощие. В голяма степен това зависи от храните и часа в който ги консумирате. Особено при жените хормоните също могат да играят роля в количеството вода, което тялото задържа. Освен това, успоредно със загубата на мазнини, можете и да качите мускулна маса, но това не бива да ви притеснява. Точно обратното – по-голямата мускулна маса ще направи тялото ви по-стегнато и оформено. За да отчетете напредъка си по време на спазване на хранителен режим и тренировки, можете да използвате и други методи за измерване. Такива могат да бъдат уред за измерване на мазнини (калипер) или пък обикновен шивашки метър. При започване на нова диета винаги си правете снимки. Те, както и начинът, по който стоят дрехите ви, могат да бъдат показателни фактори за загубата на тегло и преструктурирането на тялото.

Не следите точно какво ядете

За да успеете да свалите тегло, наистина трябва да знаете колко и какво ядете. Тук трябва да отбележим, че много по-важно е с храната, която поемате наистина да храните тялото си, а не просто да му давате празни калории. Често пъти когато започват режим, хората са склонни несъзнателно да хапват повече, особено след тренировка.

Според направени проучвания, изгорените калории със спорт всъщност не са толкова много, колкото спортуващите си мислят. И за съжаление много от хората нямат представа колко всъщност ядат. Спазването на хранителни дневници си остава един от най-ефективните начини за сваляне на килограми. Но хора, склонни към хранителни разстройства, трябва да бъдат предпазливи с този метод, тъй като той може да влоши състоянието им.

Не приемате достатъчно протеин

Свързани статии

Задължително заредете организма си с протеин на закуска. Според проучвания, хора които хапват закуска богата на протеин, изпитват по-малко глад през деня и имат по-малко апетит. Високият прием на протеин помага срещу забавянето на метаболизма (което може да бъде страничен ефект при загубата на тегло). Освен това, този начин на хранене ще предотврати и възвръщането на предишното тегло. Приемането на 25%-30% протеин от калориите за деня, ще ви помогне да приемате с няколкостотин калории по-малко. Белтъчините играят важна роля за хормоните, регулиращи апетита.

Не тренирате с тежести

За да предпазите тялото си от загуба на мускулна маса, успоредно със спазването на оптимален хранителен режим е препоръчително да тренирате с тежести. Не се страхувайте, че тялото ви ще стане прекалено мускулесто или пък грубо. Големи обеми и релеф се постигат с много тежки и продължителни тренировки. Вдигането на тежести само ще ви помогне да ускорите метаболизма и да тонизирате тялото.

Не спите достатъчно

Липсата на качествен сън може да бъде една от основните причини за затлъстяването. Освен това, тя може да попречи и на загубата на тегло. Сънят помага да се възстанови както тялото, така и психиката. Според проучвания, възрастни и деца с лош сън имат съответно 55% и 89% по-голям риск от развитие на затлъстяване.

Хапвате по-малко, но нездравословно

Ако приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, съвсем реално е да отслабнете с около 10% (6,5 кг ако тежите 65 кг) от общото ви тегло, при това само с диета. Но ако искате да продължите да отслабвате, няма как да намалявате още калориите, защото това би имало нездравословен ефект върху здравето ви. Вместо това, трябва да се съсредоточите върху вида храна, която приемате.

Не приемате достатъчно вода

Както ни е известно, водата е най-здравословната напитка, която можете да поемате. Опитайте се да пиете поне два литра на ден. Ако все пак ви е трудно, добавете резенчета лимон или краставица. Освен че ще ви помогне да се освободите от токсините, според някои източници, водата помага и за изхвърлянето на задържаните течности и освобождаването на натрупаното съдържание в мастните клетки.

Коментирай