Здраве и красота

10 знака, че е време да практикувате йога

Страдате от хроничен стрес

28.02.2023г. / 08 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за духа и тялото си? Може би нямате време за спорт или от време на време правите нещо леко за раздвижване. Липсата на внимание към себе си малко по малко започва да се натрупва като стрес, недоволство от живота, излишни килограми и т. н. Вероятно всеки от нас познава поне един човек, който посещава клас по йога и я сочи като практика, която му помага да се чувства добре със себе си. Докато други, напълно отричат йогата, казвайки че тя не е за тях, определяйки я като скучна.

Тялото ни е „програмирано“ така, че винаги да ни подсказва, когато има нужда от нашата помощ.

Дали вашето се нуждае от йога? Вижте 10 сигурни знака.

1. Изпитвате болки в кръста, главата, гърба – Тези неразположения обикновено са придружени и от лоша стойка на тялото при ходене, седене. Болките в тялото нарушават нормалния ни ритъм на живот, но йогата може да помогне за тяхното овладяване, смятат специалисти.

Йога пози за стягане на дупето и бедрата

2. Дишате бързо – Плиткото (късо) дишане може да е показател за това, че сте стресирани. Има липса на съзнание за това как да регулираме тялото към състояние на мир и яснота. Правилното дишане може много да ни помогне да се справим ефективно със стреса, а йогата ни учи как да дишаме правилно.

3. Не помните последния път, когато сте се отпуснали – Като отпускаме тялото и следваме дишането в йога поза, дори когато просто лежим в леглото или на постелка за йога, ние се научаваме как да отпуснем ума и чрез него и тялото.

3 йога пози за емоционално тяло

4. Трудно се концентрирате – Ако ви е трудно да се съсредоточите върху ежедневни задачи, време ви е за час по йога. Йогата помага да подобрим мисълта, фокуса си, дори креативността.

5. Чувствате се неуравновесени – Това може да се изразява както чрез физически, така и чрез психически дисбаланс.

6. Изпитвате апатия дори към любими занимания – Връзката ум – тяло влияе върху нашата увереност и способността ни да бъдем щастливи, да се радваме дори на малките неща. От друга страна редовното практикуване на йога ни помага да повишим своята жизнена сила, както и връзката с нашето Аз, което пък повишава и желанието ни да живеем живота си пълноценно.

3 йога пози за силен имунитет

7. Седите или стоите продължително време – Това означава, че имате нужда от подобряване на кръвообращението, особено ако не си осигурявате редовна физическа активност. Йогата подпомага притока на кръв и кислород в тялото.

Свързани статии

8. Не спите добре – Проблемите със съня могат да се дължат на ред причини, но най-честата си остава стресът. С йога сънят би могъл да се подобри.

9. Усещате мускулите си слаби, някак сковани, страдате от мускулни крампи – Редовното практикуване на йога, определено се усеща като положителна промяна в мускулите. Те стават по-силни, тонизирани, намалява се усещането за напрежение и умора.

10. Сексуалният ви живот сякаш не е на ниво – Заедно с повишаване на енергията, може да забележите и подобрение в сексуалния си живот, настроението за любов.

 

Коментирай