Здраве и красота

Йога пози за стягане на дупето и бедрата

За повече тонус и енергия

06.04.2021г. / 13 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би няма жена, която да не иска да има по-стегнати и добре оформени дупе и бедра. Вижте кои йога пози може да добавите към вашата спортна рутина, помагайки за стягането и оформянето на мускулите в тези части на тялото.

Йога поза „Стол“ (Уткатасана)

Застанете в изправен стоеж с леко раздалечени крака. Ръцете вдигнете изправени над главата, събирайки дланите си. Краката се свиват в колената, сякаш сядате на стол. Бавно се спускате, вдишвате и издишвате дълбоко и равномерно.

Гръбначният стълб е изправен. Опитайте се да си представите, че наистина сте седнали на стол, че четете книга, гледате красив пейзаж. Останете така поне 20-30 секунди, след което бавно се върнете в изходна позиция. Направете няколко повторения на позата, като между тях нека има кратка пауза от няколко секунди.

8 лесни йога пози, които са полезни за женското здраве

Йога поза „Богиня“

Заемете разкрачен стоеж. Стъпалата и пръстите са максимално встрани. Гърбът е изправен, ръцете са събрани с длани пред гърдите. Бавно започнете да се спускате надолу, докато бедрата станат успоредни на пода. Опитайте се да не се навеждате напред. Ще усетите как дупето се ангажира да подкрепя бедрата. В самите бедра също може да се усети напрежение.

4 йога пози при стрес

Задръжте се в тази поза около 20-30 секунди, ако можете, след което бавно се върнете в изходна позиция. Направете няколко повторения с паузи между тях и не забравяйте да дишате бавно, равномерно и дълбоко.

6 йога пози за начинаещи

Йога поза „Мост на един крак“

Още една отлична йога поза за стягане на бедрените и седалищни мускули. Легнете по гръб на постелка за гимнастика. Свийте краката в колената, стъпалата са на пода, разположени на широчината на раменете. Повдигнете дупето и бедрата нагоре, гърбът също ще се отдели. Ръцете може да останат на пода или да ги съберете под себе си. Сега отделете единия крак и го вдигнете напред, изпънат.

Свързани статии

Ако сте по-напреднали може да опитате да го вдигнете нагоре, както е показано на снимката, така че да бъде перпендикулярен на пода. Задръжте 15-20 секунди, върнете се в изходна позиция и направете позата с другия крак. Направете по няколко повторения за всеки крак.

Йога поза „Лък“

Легнете по корем на постелка за гимнастика. Свийте краката в колената и се опитайте да ги хванете с ръцете си. Главата, гърдите и горната част на торса са повдигнати и отделени от пода, бедрата също. Останете в тази поза 10-15 секунди и бавно се върнете в изходна позиция. Не забравяйте по време на изпълняване на позата да дишате бавно, дълбоко и равномерно.

Снимки: iStock

Коментирай