Здраве и красота

Как спирулина прави кожата по-здрава и млада

Богата е на антиоксиданти

05.03.2023г. / 06 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за суперхраните. Една от тях е спирулина – микроскопично синьозелено водорасло. В биомагазините, аптеките и магазините за здравословни храни, можем да намерим синя и зелена спирулина на прах или под формата на хранителна добавка. Прахообразна, спирулина може да се добавя към сокове, смутита.

Смята се, че консумацията ѝ има редица ползи за нашето здраве. Тук можете да прочетете повече за спирулина. Знаем, че състоянието на кожата ни зависи и от храните и напитките, които консумираме всеки ден. Тук е важно да обърнем внимание на това как спирулина се отразява на красотата и здравето ѝ.

Спирулина – 4 безценни ползи за здравето

Богата на хранителни елементи

Хубавото на спирулина е, че има малко калории, но консумацията ѝ ни осигурява всички витамини и минерали, от които се нуждае кожата за да е здрава, сред които желязо, калий и магнезий, протеини. Също така е богата на витамини В, А, К и Е, а и на цинк.

Водораслите са богати на омега-3 и 6 мастни киселини, които са от съществено значение за забавяне процесите на стареене, поддържат кожата мека и подхранена. Известно е, че консумацията на спирулина подобрява храносмилането, което също има отношение към здравето на кожата ни.

Масло от хибискус – за по-малко бръчки и стегната кожа

Защитава кожата

Според западни изследвания, спирулина защитава кожата ни от увреждане на свободните радикали и повишава синтеза на колаген, което я прави по-млада, гладка и здрава. Също така допринася за детокса на организма, което също има отношение към добрия външен вид на кожата. Освен това има антибактериални свойства и се смята, че подобрява клетъчния метаболизъм, което ускорява възстановяването на кожата и предотвратява натрупването на бактерии.

Подходяща за консумация, но и за локално приложение

Обичаме домашните маски за лице, а спирулина е подходяща за тази цел. Локалното ѝ приложение спомага за облекчаване на подуването, стяга кожата, забавя появата на бръчки. Изследвания показват, че може да се ползва от всички видове кожи.

Комбинация от масла за подхранване на кожата на тялото и лицето

Има антиоксидативни свойства

Още една причина спирулина да е толкова полезна за кожата е, че водораслите имат силни антиоксидативни свойства и предпазват тялото от въздействието на свободните радикали, подобрявайки общото състояние на кожата. Не бива да забравяме, че кожата ни е изложена на свободни радикали постоянно, и тези молекули могат да причинят определени състояния като хиперпигментация, тъмни петна, бръчки и други.

Свързани статии

Фактори като околна среда, стрес, неправилно хранене, лоши навици, могат да повишат нивата на свободните радикали. Ето защо е важно да си осигурим достатъчно полезни храни, богати на антиоксиданти, като спирулина.

Допринася за образуването на колаген

Западни проучвания показват, че консумацията на спирулина може да помогне за увеличаване количеството на растежните фактори в дермалните фибробластни клетки – клетки, които произвеждат колаген. Колагенът е онзи протеин, който е важен именно за еластичността и младостта на кожата ни.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време