Здраве и красота

Синя спирулина – при висок холестерол и за силен имунитет

Може да я ползвате и за оцветяване на вашите кулинарни шедьоври

08.02.2022г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сред суперхраните, чийто списък обичаме да обновяваме често, добавяйки нови и нови, място намира и синята спирулина. Цветът ѝ е толкова завладяващ, че няма как да не я опиташ. Синята спирулина се получава от цианобактерии, известни още като синьозелени водорасли. Тя съдържа антиоксидантното съединение фикоцианин, което не само придава на спирулината разкошния син цвят, но също така осигурява мощни противовъзпалителни и борещи се със свободните радикали качества на този хранителен продукт.

Докато зелената спирулина, която също е много полезна е водораслото, в най-основната си форма за получаването на синята се извлича фикоцианина от водораслите, след което се предлага на пазара в извлечената му форма, обикновено под формата на прах.

5 храни, богати на ресвератрол – антиоксидантът за млада кожа

Как може да консумирате синя спирулина? Ако сте опитвали зелена спирулина, вероятно знаете, че тя има наситен вкус, който не допада на всеки. При синята спирулина не е така. Нея може да добавяте към смутита, десерти, напитки, сладоледи, печива. Има красив син цвят, който много оригинално оцветява храната. Внимание! Ако сте алергични, не бива да приемате спирулина!

Какви основни ползи за здравето има консумацията на синя спирулина?

Поддържа имунната система по-силна

Според редица западни изследвания, синята спирулина е мощна съставка за имунната подкрепа. Учените смятат, че водораслото допринася за увеличаване на производството на цитокини, които се борят с инфекциите.

Ползи за здравето от чушките халапеньо

Подходящо допълнение към здравословната диета

Витамините от група В са необходими, за да помогнат на тялото ни да храносмила и превърне храната в ефективна енергия. Тъй като спирулината съдържа витамини В1, В2 и В3, тя подпомага и метаболизма, насърчавайки по този начин отслабването. Освен това, проучвания показват, че синята спирулина може да помогне и за намаляване на апетита.

                                                                 Снимка: pexels

Подходяща е за вегетарианци и вегани

Синята спирулина е богат растителен източник на протеини, аминокиселини и антиоксиданти. Този комплекс от хранителни вещества е особено полезен за активно спортуващите.

Аюрведа билки и подправки при стрес

Богатство от антиоксиданти

Силата на синята спирулина е в нейния антиоксидантен потенциал. Оксидативният стрес води до увреждане от свободните радикали, което причинява възпаление и свързани с възрастта заболявания в цялото тяло, преждевременно стареене на организма, на кожата включително.

Намалява възпалението в тялото

Някои възпаления в тялото могат да доведат до развитието на ракови заболявания, деменция, смятат учени. Хубавото е, че природата ни е дарила с редица полезни храни, които изобилстват от противовъзпалителни антиоксиданти, като синята спирулина. Проучванията показват, че фикоцианинът в спирулината е много ефективен за инхибиране на възпалителните процеси в тялото.

При високо кръвно налягане

Знаем, че някои храни спомагат за балансиране на кръвното налягане, особено ако то е високо. Добавянето на синя спирулина също допринася за този баланс, според някои западни изследвания.

Свързани статии

Помага за баланса на високия холестерол

Високите нива на холестерола са друг проблем, който повишава риска от сърдечни заболявания. Синята спирулина и тук може да помогне за нормализиране на стойностите както на високия холестерол, така и на триглицеридите.

Коментирай