Здраве и красота

Дефицитът на витамин В12 променя състоянието на езика

За какво да внимаваме

15.03.2023г. / 06 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тялото винаги ни сигнализира, когато нещо не е наред в организма ни. Дефицитът на витамини и минерали също може да бъде разпознат. Определени неразположения биха могли да ни насочат да обсъдим с лекар дали състоянието ни не се дължи на дефицит на хранителни елементи. Понякога обаче се случва да не обърнем особено внимание.

Един от най-често срещаните дефицити е този на витамин В12. Той е основно хранително вещество, което не се произвежда естествено от тялото и затова се налага да си го набавяме от различни хранителни източници като риба, морски дарове, телешко месо, свински и телешки черен дроб, кисело мляко, яйца и други.

Основната роля на витамина е да произвежда червени кръвни клетки и ДНК. Играе съществена роля в развитието на мозъка и нервните клетки.

Симптомите на дефицит на витамин B12 могат да бъдат различни и често остават незабелязани. Повече за някои от тях може да прочетете тук.

Дефицитът на витамин B12 може да подскаже за себе си и чрез промени в състоянието на оралното здраве. Връзката между дефицита на витамин B12 и здравето на устната кухина се изследва от учени в продължение на години. Недостигът на витамина може да причини проблеми в устата и езика. Това се дължи на намаленото производство на червени кръвни клетки, което води до намаляване на кислорода, достигащ до езика, и по този начин може да покаже някои признаци, смятат учени.

Най-важните витамини за женското здраве

На какво да обърнем внимание?

Възпален или зачервен език

Това състояние е известно като глосит. Отнася се за възпаление на езика, което може да доведе до подуване на езика, появата на афти. Според експерти това състояние може да причини малки подутини по езика, наречени папили, което може да доведе до болезненост или възпаление на езика.

Свързани статии

Язви на езика

Още един признак за недостиг на витамин В12 могат да бъдат язви на езика. Това отново се дължи на липсата на производство на червени кръвни клетки. Според учени, тези язви могат да се наблюдават не само по езика, но и по венците. Язвите също нарушават нормалния ритъм на живот.

Кои са трите най-важни храни за очите?

Обезцветяване на езика

Друг важен признак, който може да ни сигнализира, че тялото ни не получава достатъчно витамин В12 е промяната в цвета и усещане за парене на езика. Подутият и мек език е с променен цвят, поради образуването на лезии в устата.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар!

По материали от thehealthsite.com

Коментирай