Здраве и красота

5 навика за здрави венци и зъби

Почиствайте зъбите си при стоматолог всяка година

19.03.2023г. / 06 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доброто орално здраве е в основата на поддържането на цялостното ни здраве. Устата ни е свързана с дихателния и храносмилателния тракт, което означава, че много микроби могат да влязат през устата ви и да се прехвърлят в останалата част от организма. Ето защо е важно да обръщаме внимание на здравето на зъбите и венците си.

Вижте няколко навика, които ще ви помогнат да сте с добро дентално здраве.

Не четкайте зъбите си прекалено силно

Здравите венци трябва да са розови и твърди. При някои хора се наблюдават неразположения като подуване на венците, често кървене, леко отдръпване. Ако венците ви се отдръпнат, ще можете да го забележите, тъй като зъбите ви ще изглеждат по-дълги от обикновено. Една от основните причини за това може да е, че четкате прекалено силно зъбите си и вероятно ползвате четка за зъби с твърд косъм.

Препоръката на зъболекарите е хората да мият зъбите си с четка с мек косъм с кръгови движения. Без да има прекалено голям натиск, за да предпазят зъбите си от износване. Също така е важно да сменяте четката за зъби на всеки 2-3 месеца.

Дефицитът на витамин В12 променя състоянието на езика

Не пропускайте почистването на езика

Пропускането на четкането на езика може да означава, че всички бактерии, които се събират върху него, ще имат възможност да се размножават. Това води до появата на лош дъх, но също така и до заболяване на венците и дори гъбични инфекции. Има специални почистващи инструменти за език, но също така повечето четки за зъби имат и такава приставка за почистване.

Използвайте вода за уста

Водата за уста е чудесна не само за освежаване на устната кухина след консумацията на храни и напитки, които оказват влияние върху дъха, като сирена, зеле, лук, чесън, вино и т. н. Денталната вода спомага за елиминирането на бактериите в устата, които водят до лош дъх, проблеми с венците. Също така за редовното използване на такава вода се смята, че намалява риска от кариеси, пародонтоза.

Вярно ли е, че електрическите четки за зъби увреждат емайла?

Свързани статии

Използвайте правилните продукти, особено ако зъбите и венците ви са чувствителни

Ако консумацията на студени храни и напитки предизвиква всеки път болки в зъбите и венците, важно е да не отлагате консултацията със зъболекар. Той ще ви насочи кои са правилните продукти за орална хигиена за вас. Също така, бъдете внимателни с честотата на консумация на кисели храни, като цитруси, плодови сокове, захар, тъй като те водят до износване на емайла.

Почиствайте зъбите си при стоматолог всяка година

От плака и зъбен камък. Те са предпоставка за развитието на лош дъх и проблеми с венците. След като зъбите биват почистени от тях, обикновено следва полиране. Усмивката изглежда по-добре, венците и зъбите са по-здрави. Не забравяйте у дома да ползвате редовно конец за зъби или интердентални четки.

По материали от brightside.me

Коментирай