Здраве и красота

Кои са българските суперхрани?

Преоткрийте растенията, които можете да видите в домашната градина

29.03.2023г. / 11 34ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

През последните години наблюдаваме същински бум на всякакви хранителни добавки, билки, плодове, в това число и суперхрани. Много от тях звучат странно и екзотично, а вносителите и производителите им ни уверяват, че те би трябвало да са част от всекидневното ни меню, ако искаме да сме здрави и във форма. Можем ли обаче да намерим родни еквиваленти на тези продукти, при това на по-ниска цена?

В следващите редове ще ви представим няколко български суперхрани. Ето ги и тях:

Лимец

Безспорно тази житна култура доби много голяма популярност, особено през последните години. Всички знаем, че хлябът и другите изделия от лимец са по-добрият и здравословен избор, но защо? Хранителните му свойства са в пъти по-добри от тези на обикновената пшеница, като същевременно той е може би най-древният сорт жито (най-старите намерени следи от него са на над 18 хиляди години). За разлика от всички култивирани култури, лимецът, който се отглежда днес е в своя първичен вид – такъв, какъвто са го познавали нашите предци. Заради здравината на растението при неговото отглеждане не се използват пестициди, а едно от неговите невероятни свойства е, че дори да расте в замърсена почва, той не поема от вредните вещества. Важно е да се уточни, че за разлика от всички други видове пшеница, лимецът е алкална, а не киселинна храна.

Пчелен прашец


Според специалисти, пчелният прашец най-спокойно може да се определи като „една от най-съвършените храни“, които могат да се срещнат в природата. Като ползи той често е сравняван с женшена и мумиото. Основните компоненти на пчелния прашец са: аскорбинова киселина, рутин, токофероли, всички полезни минерали, които се съдържат в Менделеевата таблица, фибри, пектини, фитостероли, фосфолипиди и др. Сред безценните му ползи за организма е и това, че той активира всички метаболитни процеси в организма, осигурява еластичността на кръвоносните съдове, извежда вредния холестерол от тялото, укрепва имунитета и др.

Коприва

Свързани статии

Това на глед обикновено растение може да бъде видяно във почти всеки селски двор или поляна. Толкова позната и дори леко забравена, копривата най-спокойно може да бъде определена като суперхрана. В състава ѝ влизат витамин C, витамин K, бета-каротин, калий, калций, силиций, желязо, серотонин, полифеноли и всички незаменими аминокиселини. Има данни, че копривата има противовъзпалително действие, като приемането ѝ под формата на добавка може да облекчи болката при хора, страдащи от артрит. Освен това тя може да намали нивата на кръвната захар, да понижи кръвното налягане, да помогне при анемични състояния и дори да бъде използвана като мощен антиоксидант.

Шипка

 

Свързани статии

Ако сте прекарвали летата на село при баба, непременно сте срещали този храст почти навсякъде. В състава на този вид дива роза ще намерите богато разнообразие от витамини и минерали, в това число: витамин C, витамин А, витамин A, витамин B-комплекс, калций, желязо, селен, манган, фосфор, калий, сяра, цинк и др. Незаменими са и антиоксидантните вещества, които се съдържат в червеното плодче. За шипката се твърди, че понижава риска от хронични заболявания, както и че предотвратява появата на възпалителни процеси. Малко известен факт е, че тя съдържа около 60 пъти повече витамин C от портокала. Освен за понижаването на нивата на кръвната захар и оптимизирането на работата на бъбреците и отделителната система, шипката може да бъде използвана и като съставка към козметични продукти. Маслото от шипка е особено подходящо за суха и състарена кожа, тъй като витамин А, който влиза в състава ѝ може да подпомогне задържането на влага в кожата.

Лапад


Още едно непретенциозно растение, което е познато с широкото си разпространение и голямата си устойчивост. Лападът е подходящ за готвене, а като суров може да бъде използван в салати и смутита. Той съдържа желязо, което го прави идеална добавка за хора, които страдат от анемия и пролетна умора. Лападът е източник на фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества. Той няма никакви мазнини и съдържа много малко калории.

Коментирай
Здраве и красота