Здраве и красота

10 ползи от изкачването по стълби

Вижте защо е важно да не пропускаме тази активност

01.04.2023г. / 19 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който заменихте асансьора с изкачване по стълбите? Някои може би ще си кажат, че тъй като спортуват редовно, могат да си спестят тази активност. Ако посещавате фитнес зала, вероятно сте забелязали, че има специален уред, симулиращ изкачване по стълби. Той е чудесен за кардиотренировка, но дори и да не ходите на фитнес, стълбите са навсякъде край вас.

Ако не ви е изрично забранено от лекар, вижте 10 ползи за здравето от изкачването на стълби.

1. Подпомага загубата на тегло – Най-очевидната и пряка полза от изкачването на стълби е, че подпомага изгарянето на излишни мазнини. Това е просто аеробно упражнение, което можете лесно да добавите към ежедневието си, за да изгаряте калории и да отслабвате, ако имате поставени подобни цели.

5 неща, които се променят, когато сваляме коремните мазнини

2. Спомага за изграждането на издръжливост – В началото изкачването по стълби може да ни накара да се задъхваме, но постепенно ще изградим издръжливост и ще укрепим костите и мускулите си.

3. Подобрява здравето на сърцето – Още една полза от изкачването на стълби или тренировката със стълбички в спортната зала е, че оптимизира максималната консумация на кислород от тялото, укрепва здравето на сърцето чрез подобряване на кръвообращението и повишаване на добрия холестерол в организма, сочат западни изследвания.

4. Укрепва мускулите и ставите – Като вертикално упражнение, катеренето на стълби изправя катерача срещу гравитацията, като по този начин подобрява мускулната и скелетната сила.

Любимите 8 упражнения за стегнато тяло

5. Подобрява психичното здраве – Тази форма на тренировка ни дава прилив на адреналин и стимулира синтеза на хормони на щастието. Както знаем, спортните активности ни помагат да се чувстваме по-добре емоционално.

6. Тонизира тялото – Изкачването на стълби е ефективно упражнение за укрепване на сърдечното здраве и тонизиране на тялото.

7. Намалява риска от множество неразположения и заболявания – според западни изследвания, редовното изкачване на стълби, допринася за намаляване на риска от диабет, остеопороза, главоболие и други.

Грешки в здравословната закуска, които пречат да отслабнете

8. Помага за намаляване на болките в гърба – Изкачването на стълби е чудесен вариант за упражнение при болки в гърба, тъй като има минимално натоварване на долната част на гърба. В допълнение, изкачването на стълби може да помогне за намаляване на болките в гърба, сочат множество изследвания.

Свързани статии

9. Подходящо за загряване на долната част на тялото – Загряването на тялото преди тренировка е много важно за нейната ефективност, но и за намаляване на риска от контузии. Можем да загреем с лека гимнастика за раздвижване, велоергометър, ходене или бягане на пътеката във фитнеса, но също така и изкачвайки стълби.

10. Подобрява метаболизма – Метаболизмът се отнася до способността на тялото ни да използва различни хранителни източници за енергия. През целия живот вашият метаболизъм може да се забавя и ускорява в зависимост от определени променливи. Добър начин да овладеем тези променливи е като спортуваме редовно. Поддържането на активен начин на живот е най-доброто, което можем да правим, за да поддържаме високи нива на метаболизъм. От друга страна, изкачването на стълби е толкова лесно, ефективно ни осигурява добри нива на активност, както в залата за спорт, така и извън нея.

Внимание! Бъдете внимателни при изкачването на стълби, (а и при слизане), тъй като всяка активност крие риск от нараняване, ако не сме внимателни.

Коментирай
Свободно време