Здраве и красота

Навиците на кардиолозите за здраво сърце

Лесни за следване от всеки

20.03.2023г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-честите причини за смърт в световен мащаб са сърдечните заболявания. Начинът ни на живот може значително да намали този риск. Сайтът readersdigest.co.uk споделя няколко важни навика на кардиолозите, които им помагат да се грижат за сърдечното си здраве.

Сред тях са достатъчно консумация на свежа вода, редовна спортна активност, поддържане на здравословно тегло, следене на кръвното налягане, обогатяване на менюто с храни, богати на витамин К2, добавки с магнезий, практикуване на йога, както и:

1. Консумират яйца – Редица западни проучвания са доказали, че диета без холестерол не понижава непременно нивата на холестерола. Всъщност, когато количеството холестерол в дадена храна е високо, това често действа като антиоксидант. Яйцата са богати на протеини и основни мазнини. Разбира се, не бива да се прекалява с консумацията им.

2. Спят не по-малко от 8 часа – Лошият сън е свързан с по-високо кръвно налягане, рисков фактор за сърдечни заболявания.

3. Избират стълбите – Вместо асансьорите. Тази активност помага за това да имаме допълнително движение през деня, особено ако не спортуваме редовно.

15 ежедневни навика за здраво сърце

4. Медитират – Стресът може да причини освобождаване на катехоламин – биологично вещество, което кара тялото да се чувства под заплаха, че трябва да се бори с нея, да бяга от нея. Това обаче нанася вреди на сърдечното здраве.

5. Консумират горски плодове – Те съдържат естествени антиоксиданти, като витамини С и Е, и антоцианини – пигментите, които придават цвета на плодовете. Тези хранителни вещества се считат за едни от най-полезните за здравето на сърцето.

Защо шамфъстъкът е полезен за сърцето?

6. Грижат се за зъбите си – Добрата орална хигиена може да доведе до по-малко системно възпаление в тялото. Здравето на устната кухина е важно за цялостното здраве.

7. Консумират достатъчно полезни протеини – Тъй като сърцето е мускул, то ежедневно се нуждае от протеини. Добри примери за такива, освен яйцата са риба, качествено месо, в умерени количества разбира се.

8. Избират внимателно маслата, с които приготвят храната си – Това означава, че избягват палмовите мазнини, както и храни, в които се съдържат. Вместо това избират масла като кокосово, масло от авокадо, рапично. Добавят към менюто си бадемово масло/тахан, сусамов и орехов тахан.

7 храни за дълголетие

9. Следят внимателно стойностите на кръвната си захар – При възрастни с диабет най-честите причини за смърт са сърдечни заболявания и инсулти, сочат западни изследвания. Висока кръвна захар и инсулинова резистентност са предшествениците на диабета.

10. Пропускат преработените меса – Това са кренвирши, наденици, салами, шунки и т. н.

Свързани статии

11. Прекарват достатъчно време на открито – Разходките из природата ни помагат да облекчим стреса, да се заредим с положителни емоции, да съберем слънчеви лъчи, което е важно за синтеза на витамин D.

12. Наблягат на средиземноморската диета – Тя включва вкусни и засищащи храни, които ни помагат да поддържаме сърцето си не само здраво, но и да поддържаме по-здравословно тегло. Повече за този начин на хранене може да прочетете тук.

13. Осигуряват си пробиотици – Доказано е, че пробиотиците като Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis значително намаляват лошия холестерол и възпалителните маркери, които могат да доведат до сърдечни заболявания.

Внимание, при сърдечни неразположения и преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

Снимка: istock

Коментирай