Здраве и красота

Грешки в здравословната закуска, които пречат да отслабнете

5 грешки, които да не допускате на закуска, ако искате да имате енергия и да контролирате теглото си успешно

05.03.2023г. / 11 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската се слави като най-важното хранене за деня. От нея зависят множество процеси в организма. Важно е тя да е здравословна и изпълнена с ценни хранителни вещества, за да може денят ви да започне с много енергия, а и за да помогнете на организма си да си осигури всички хранителни вещества, от които има нужда за целите на всички процеси, протичащи в него.

Полезни храни, подходящи за закуска

Да закусвате всеки ден е един от най-здравословните избори, които можете да направите. Но кои са грешките, които най-често се допускат със здравословната закуска или със закуската въобще, които ви пречат да контролирате теглото си, да имате повече енергия и да сте здрави?

Пропускате закуската, за да спестите от калории

Ако се опитвате да отслабнете и се ограничавате в приема на калории, най-лошото, което можете да направите е да се лишите от закуската. Всъщност обратната стратегия би била много по-целесъобразна, а именно да пропуснете вечерята или да хапнете нещо съвсем леко, за да не гладувате вечерта.

Пропускането на закуската всъщност забавя метаболизма, ограничава енергийните нива в организма и предразполага към прегладняване. А ако допускате да прегладнявате твърде често, това може да ви подтикне към нездравословни навици на хранене през деня или към преяждане.

Закусвате твърде късно

Най-здравословно е да закусвате в рамките на 1 до 2 часа след ставане от сън. Изследванията показват, че в този времеви прозорец след събуждане метаболизмът е най-нуждаещ се от хранителни вещества за енергия през целия ден.

5 грешки, с които съсипвате здравословната закуска

Това е моментът, в който да му ги дадете. Важно е да наблегнете на здравословните протеини, фибри, сложни въглехидрати и полезни мазнини. Избягвайте тестени и сладки закуски. Те имат тъкмо обратния ефект.

Свързани статии

Не приемате достатъчно протеини

Една от честите грешки на закуска е бедното на протеини хранене. Протеините дават много енергия. Всяка клетка се нуждае от тях, за да се дели правилно. Освен това те ускоряват метаболизма, помагат да се чувствате сити задълго и са добър приятел в контрола на теглото.

Закуската ви е прекалено бедна

Ако не закусите стабилно с достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, това ще ви накара скоро след това да огладнеете отново. Шансът да преядете с вредни храни или да посегнете към нещо тестено или сладко е много по-голям. Един от най-здравословните избори, които можете да направите е да наблегнете на закуската, а всяко следващо хранене да намалява по обем и калории. Така ще контролирате теглото си много по-успешно, а и ще имате повече енергия.

4 трика в закуската, които намаляват желанието за сладко

Не консумирате достатъчно фибри

Фибрите са много важен компонент от храненето. Благодарение на тях метаболизмът се ускорява, движенията на червата също. Те дават много ситост и енергия. Купичка с овесени ядки и кисело мляко е прекрасен избор за закуска, който помага да отслабнете и да сте енергични и сити.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
hranata moje da lekuva , no pri nepravilna dozirovka i razboliava
отговор Сигнализирай за неуместен коментар