Здраве и красота

10 вкусни храни, богати на фибри

Подобряват нивата на холестерола

02.04.2023г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че фибрите са едни от най-важните хранителни елементи за нашето здраве. Но дали си осигуряваме достатъчно от тях? Според редица западни изследвания, редовната консумация на фибри може да помогне за поддържането на здрав храносмилателен тракт, както и да намали риска от рак, сърдечни заболявания, камъни в бъбреците, затлъстяване, запек, хемороиди и други.

Освен приема на полезни течности, фибрите допринасят за бързото придвижване на храните през храносмилателния тракт и по този начин му помагат да функционира оптимално. Разбира се, въпреки полезността си, с тях не бива да се прекалява, тъй като при някои хора могат да доведат до образуването на газове в корема.

Познати са два вида фибри – неразтворими и разтворими. За неразтворимите фибри е известно, че осигуряват обем в червата, като същевременно помагат за балансиране на нивата на pH в тях. Помагат за облекчаване на запека.

За разтворимите фибри пък е известно, че помагат за понижаване на холестерола и регулиране на нивата на кръвната захар.

Вижте кои храни, освен банани, ябълки, круши, леща, брюкселско зеле, марули, спанак, са особено богати на фибри.

Авокадо – Съдържанието на фибри в авокадото варира в зависимост от вида. Може би сте забелязали в супермаркетите, че се предлагат различни видове авокадо. Консумацията му ни осигурява и витамини Е, С, В6, К, фолат, калий и други. В допълнение към фибрите и витамините, авокадото съдържа и много полезни мазнини, за които се смята, че могат да помогнат за понижаване на холестерола и риска от сърдечни заболявания.

Защо ряпата е толкова полезна за здравето

Горски плодове – Това са малини, къпини, ягоди, които са не само вкусни, но и богати на фибри. Имат малко калории, но добри количества витамини А, С, ЕК, фолат, омега-6 мастни киселини, калий, магнезий, манган. Редовната консумация на горски плодове не само подобрява храносмилането, но допринася за баланса на кръвната захар, поддържа костите здрави.

Кокос – Вкусните кокосови продукти стават все по-популярни и предпочитани за консумация, добавени към смути, ястия, супи, кремове и т. н. Кокосът има нисък гликемичен индекс и е чудесна добавка към здравословната диета. Според западни проучвания, кокосовото брашно например съдържа 4 до 6 пъти повече фибри в сравнение с овесените трици.

Кои са българските суперхрани?

Смокини – Обичаме да ги консумираме пресни или сушени. Смокините съдържат пантотенова киселина, калий, манган, мед, витамин В6 и разбира се много фибри. За разлика от много други храни, смокините ни осигуряват почти перфектен баланс на разтворими и неразтворими фибри, а консумацията им се свързва и с баланса на кръвното налягане. Плодовете са подходящи за десерти, смути, като комбинация към сирена, но може да ги консумираме и самостоятелно.

Нахут – Ако искате да добавите към менюто си повече фибри, тогава хапвайте нахут. Той е една от най-полезните храни, осигуряващи ни фибри. Също така съдържа и протеини, мед, фолат, манган, омега-3 и 6 мастни киселини.

Какво се случва, ако ядете нахут всеки ден

Ядки – Бадеми, орехи, са сред ядките с най-голямо количество фибри. Освен това те са полезен източник на протеини, витамин Е, В6, фосфор, манган, магнезий, рибофлавин, омега-6 мастни киселини, калий. Консумацията им се счита полезна за кожата, косата, сърцето и мозъка.

Артишок – Този зеленчук има забележителни хранителни вещества, сред които витамини A, C, E, B, K; калий, калций, магнезий, фосфор. Има ниско съдържание на калории и е богат на фибри. Артишокът е подходяща добавка към диетата ни.

Кои храни са важни за здравето на щитовидната и помагат в отслабването?

Свързани статии

Грах – Зеленият грах е не само вкусен, но е богат на фибри и мощни антиоксиданти, противовъзпалителни свойства и фитонутриенти, полезни за здравето. Консумацията му ни осигурява витамини, минерали, протеини.

Ленено семе – Важно е лененото семе да бъде смляно, когато го консумираме, тъй като може да раздразни храносмилателната система, а и ако семената са цели, няма да можем да усвоим както трябва всички хранителни вещества от тях. Лененото семе е богато на фибри и е храна, която се препоръчва при запек, за баланс на холестерола и здраво сърце.

Киноа – Подходяща за приготвянето на салати, ястия, дори десерти, киноата не съдържа глутен. Вкусната зърнена култура с високо съдържание на фибри се счита за лесносмилаема и доказано е богата на основни хранителни вещества, като желязо, витамин B6, калий и магнезий. Има ниско съдържание на мазнини.

Коментирай