Здраве и красота

Какво се случва, ако ядете нахут всеки ден

Защо нахутът е толкова полезен за здравето и фигурата

27.03.2023г. / 12 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нахутът е един от най-здравословните продукти, които можете да изберете за менюто си. Той е изключително богат на фибри, полезни мазнини, сложни въглехидрати, витамини и минерали. Освен тях той съдържа и растителни протеини, които са допълнителен бонус както за здравето, така и за фигурата ви.

Какво се случва в тялото, ако всеки ден хапвате круши

Нахутът притежава множество ползи за здравето. Той съдейства и в отслабването, тъй като допринася за контрола на кръвната захар. Редовната му консумация може да помогне за контрола на теглото, за превенцията на диабет и затлъстяване.

Какво ще се случи в тялото ви, ако ядете по една чаша варен нахут на ден?

Отговорът е все хубави неща. Ето какви.

Отслабване

Тъй като нахутът е богат на протеини и сложни въглехидрати, това ускорява метаболизма, дава много енергия и ви предпазва от рязко огладняване и преяждане с вредни храни. Нахутът намалява апетита, засища и дава ценни вещества, благодарение на които се стимулира отслабването.

Балансирана кръвна захар

Ако хапвате по една чаша нахут на ден, той ще помогне за контрола на кръвната захар, от което се нуждаят повечето хора дори да нямат проблеми с нея. Когато консумираме захари и прости въглехидрати, кръвната захар се покачва рязко, след което също толкова рязко спада. Тези скокове предизвикват смут в метаболизма и са предпоставка за трупане на мазнини.

Какво се случва в тялото, ако намалим консумацията на яйца?

За красива и сияйна кожа

Нахутът съдържа ценните за кожата витамини Е и С. Те са мощни антиоксиданти, които подобряват вида на кожата, потискат възпаленията и забавят стареенето на клетките. Витамин С и Е стимулират регенерацията на клетките и тяхното обновление, което предпазва кожата от увреждания.

Здрави кости

Нахутът съдържа изобилие от манган, калций, калий, желязо, магнезий, цинк, витамините К и А. Цялата тази превъзходна комбинация играе съществена роля за изграждането и здравината на костите. Тези елементи са много важни и за синтеза на колаген, който е основен градивен елемент не само на костите, но и на сухожилията около тях.

Какво се случва в тялото, ако пиете чай от канела всеки ден

Подобрява храносмилането

Благодарение на фибрите в състава си нахутът оказва изключително благотворно влияние върху храносмилането и метаболизма. Той стимулира работата на червата и успокоява възпаленията в тях, включително при синдром на раздразненото черво.

Свързани статии

Понижава кръвното налягане

Нахутът може да допринесе и за балансирането на стойностите на кръвното налягане. Той съдържа много калий, а този елемент е съществен за контрола на кръвното налягане. Фибрите в нахута пък са много важни за намаляването на триглицеридите и холестерола, което оказва допълнително положително влияние върху сърдечносъдовата система и кръвното налягане.

Какво се случва в тялото, ако ядете фъстъчено масло всеки ден

Ускорява растежа на косата

Искате косата ви да расте бързо и да е гъста? Хапвайте по една чаша варен нахут на ден. Той намалява косопада и стимулира растежа на косата благодарение на витамините от група В, както и витамин А в състава си. Те обновяват космените фоликули и подобряват структурата на косъма.

За по-добро зрение

Здравето на очите се влияе от наличието на витамин А, Е, С и фибри в храната. Всички те присъстват в нахута, което го прави една изключително полезна за очите и зрението храна.

Какво се случва с червата, ако всеки ден ядем авокадо?

Коментирай