Здраве и красота

Кога да приемате различните витамини и минерали

Най-подходящото време за прием на различни хранителни добавки

04.04.2023г. / 10 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамините и минералите са микроелементи, които си набавяме чрез храната. По една или друга причина обаче може да се наложи да ги приемате допълнително под формата на хранителни добавки. Времето, в което ги приемате е от значение за правилното им и качествено усвояване. По този начин ще извлечете максимума от приема им.

Защо витамин К е важен за здравето?

Кога е най-доброто време да приемате различните видове витамини и минерали, за да имат максимален ефект и добра усвояемост? *

 

Витамин С

Витамин С е сред най-често приеманите витамини и това е нормално, защото той се губи лесно с урината и потта. Спада към водоразтворимите витамини, което прави задържането му в тялото предизвикателство. Той е важен антиоксидант, от който всяка клетка има нужда. Витамин С има киселинен характер, който може да предизвика гадене и позиви за повръщане. По тази причина е добре да се консумира с обилно количество вода и след хранене.

Витамини от група В

Витамините от група В е добре да се приемат възможно най-рано сутрин. Това се налага, защото те осигуряват много енергия и са прекрасен старт на деня. Ще ви помогнат да се чувствате по-бодри и енергични, дееспособни и в чудесна кондиция.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се усвоява най-качествено, ако в храната присъстват мазнини. По тази причина е добре витамин D да се приема по време на хранене по едно и също време всеки ден.

Защо витамин В1 е толкова важен за здравето ни

Пробиотици

За пробиотиците също е важно да се приемат по едно и също време, за да може в организма да се осигури постоянното им въвеждане, така че колониите от полезни бактерии да могат да се задържат и размножат пълноценно.

Различните пробиотични бактерии се приемат по различен начин, затова е важно да се следват инструкциите на опаковката или на вашия лекар. Обикновено се приемат по време на хранене или на гладно.

Желязо

Желязото е минерал, който се усвоява най-качествено по време на хранене, по-специално на обяд или вечеря. Тъй като желязото се усвоява по-трудно от организма, то може да предизвика храносмилателни смущения. Заради това е препоръчително да се приема на обяд или вечеря по време на хранене, за да не причини гадене и позиви за повръщане.

6 противовъзпалителни витамина и откъде да си ги набавите

Свързани статии

Магнезий

Магнезият е важен минерал, който успокоява нервната система, мускулите, болките и спазмите в тях. Важен е за здравето на сърцето, мозъка и костите. Влияе положително и на съня. Именно заради способността му да стимулира съня, добре е магнезият да се приема вечер, за да не предизвика сънливост през деня.

Калций

Калцият е друг минерал, чийто прием се налага сравнително често. Той е важен за здравето на костите, сърцето, кръвоносната система, деленето на клетките. Добре е приемът му да се случва два пъти дневно сутрин и вечер, като така се усвоява най-добре, без да се повиши рискът от образуване на камъни в бъбреците. Този риск съществува при прекомерен прием на калций наведнъж.

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

Рибено масло

Рибеното масло е още една разпространена здравословна хранителна добавка. Приемът му има стабилни противовъзпалителни ефекти за здравето. Рибеното масло обаче се усвоява малко по-трудно от храносмилателния тракт. Може да предизвика оригване, връщане на киселини в хранопровода, газове. По тази причина приемът му на гладно не се препоръчва.

* Винаги приемайте хранителните добавки спрямо инструкциите на производителя и препоръките на лекаря ви.

Коментирай