Здраве и красота

Защо витамин К е важен за здравето?

И кои храни са богати на него

01.02.2023г. / 14 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем че витамините са полезни за нашето здраве и че всеки един от тях участва в редица функции, които се случват в тялото ни. Днес обръщаме внимание на важния витамин К, който можем да си набавим, консумирайки листни зеленчуци, включително къдраво зеле, спанак, магданоз, броколи, водорасли, брюкселско зеле, обикновено зеле, риба и яйца, ферментирали храни и други. Защо витаминът е жизненоважен?

Внимание! Преди прием на хранителни добавки и използване на козметика с витамина – допитайте се до специалист.

Важен е за съсирването на кръвта и при разширени вени

Известно е, че този витамин спомага при съсирването на кръвта. Това е важно, защото ние се нуждаем от това кръвта ни да се съсирва, за да не кървим прекомерно от дори леки порязвания или ожулвания. Доказано е, че витамин К може да доведе до леки подобрения при разширени вени. Проучване, публикувано в Journal of Vascular Research, установява, че достатъчно количество витамин К спомага за синтеза на протеин, който намалява съдовата пролиферация и минерализация, което може да спре развитието на разширени вени.

Маски с нар против стареене и акне

При инсулинова резистентност и преждевременно стареене

Според учени, витамин К може да помогне също и при инсулинова резистентност, която обикновено се наблюдава при хора, чието меню е с високо съдържание на захар и въглехидрати. От друга страна, здравословното ниво на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на преждевременното стареене и да поддържа колагена и еластина здрави в кожата, а също така се намалява и рискът от диабет.

Как гелът от алое вера помага при бръчки

Подобрява еластичността на кръвоносните съдове

Витамин К често се добавя в продукти за грижа за кожата при стрии, розацея и други, поради способността му да подобрява еластичността на кръвоносните съдове. С подобрена еластичност стриите няма да се появяват толкова често или толкова драстично и зоната ще изглежда по-добре, кожата е по-малко раздразнена, смятат специалисти.

Свързани статии

Стимулира синтеза на колаген и подобрява здравето на костите

Витамини K1 и K2 са мастноразтворими, предпазват нашето сърдечносъдово здраве и подобряват здравето на костите ни. Те допринасят за синтеза на колаген, който е важен за красотата и здравето на косата и кожата ни. Витаминът също така е сочен като един от най-важните за костното здраве. Дефицитът му води до намаляване на костната плътност, уверяват учени.

Защо да ползваме какаово масло за кожата на околоочния контур?

Намалява подпухването и тъмните кръгове около очите

Никоя жена не харесва тъмните кръгове под очите. Причината за тяхната поява може да е различна – от умора, до неправилно хранене, недоспиване, дълги часове работа пред компютър, стрес, пигментация, нарушено кръвообращение и други. Кожата около очите е много тънка и деликатна и когато има нарушение в ритъма ни, това става лесно видимо. От друга страна, витамин К допринася за подобряването на състоянието на кожата и често влиза в състава на козметика за намаляване на подпухването и тъмните кръгове.

Коментирай