Здраве и красота

Амарант – зърното, което не съдържа глутен и балансира холестерола

Вкусно и полезно за храносмилането

05.04.2023г. / 09 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Амарант е зърнена култура, която не съдържа глутен. Тя е била основната хранителна култура на ацтеките, а според някои източници, отглеждането ѝ е започнало преди 6 или 8000 години. Амарант се консумира и до днес. Може да се закупи от супермаркети, биомагазини, магазини за здравословни храни. Може да се добавя в салати, ястия, десерти, супи, да се приготвят палачинки. Предлага се и под формата на брашно.

Той е здравословен източник на протеини, фибри, манган, магнезий, фосфор, селен, витамин В6, мед, цинк, калций, калий, желязо и други. Известно е, че консумацията му помага за поддържането на храносмилателната система регулирана, но не само това. Вижте още няколко ползи за здравето от амаранта.

Защо ряпата е толкова полезна за здравето

С високо съдържание на протеини

Протеинът, съдържащ се в амаранта се използва във всяка клетка в тялото ни и е от решаващо значение за изграждането на мускулна маса, поддържане на неврологичната функция, подпомагане на храносмилането, подпомагане на естествения баланс на хормоните и поддържане на добро настроение, сочат западни изследвания.

Протеиновите храни са полезни също за предотвратяване на наддаване на тегло (стига да не прекаляваме с консумацията им), тъй като ни помагат да се чувстваме сити и изискват повече време за храносмилането от тялото, отколкото бързодействащите рафинирани въглехидрати, като пица, вафли и т. н.

Кои са българските суперхрани?

Спомага за намаляване на възпалението

Когато в тялото ни се натрупат токсини, имунната ни система става свръхактивна и стимулира защитните клетки и хормони. Когато имунната система започне да атакува здрави телесни тъкани, тогава е възможно да страдаме от автоимунно разстройство като синдром на пропускливи черва и възпаление в иначе здрави области на тялото.

Такъв е случаят и със симптомите на артрит и фибромиалгия, както и с цьолиакия и други. Амарантът от друга страна е считан за противовъзпалителна храна, която спомага за облекчаване на болката, причинена от артрит и подагра. Както знаем, има храни които повишават възпалението в тялото и такива, които спомагат за неговото намаляване.

Как да добавите протеини към вашето смути без да ползвате продукт на прах

Помага за понижаване на холестерола

Знаем, че когато искаме да поддържаме здравословни нива на холестерола, от съществено значение е как се храним. Изследвания показват, че консумацията на амарант подпомага баланса на холестерола. Съдържанието на фибри в него допринася за доброто храносмилане. Фибрите свързват холестерола в храносмилателната система и го отделят от организма.

Учени смятат, че консумацията на храни с високо съдържание на фибри помага на тялото да намали холестерола по естествен път. Разбира се, не бива да се прекалява с фибрите, тъй като могат да доведат до подуване на корема.

Свързани статии

За здрави кости

Калцият в зърното на амаранта позволява на тялото да използва този минерал за възстановяване и укрепване на костите. Дефицитът на калций увеличава риска от счупване и развитие на остеопороза, сочат изследвания. Освен млечните храни, фрешът от портокал, гъбите, амарантът е друга полезна храна, богата на калций и смятана за полезна за костното здраве.

Консумацията на амарант се счита за полезна за контрол на кръвната захар, намаляване на риска от запек, отслабване, полезен за бременни, заради съдържанието си на фолат (все пак се допитайте до лекар преди консумация).

Коментирай