Здраве и красота

Как емоциите ни влияят на състоянието на кожата?

Стресът може да затрудни контролирането на екзема, розацея и други кожни заболявания

11.04.2023г. / 15 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът може да има голямо въздействие върху вашето здраве и в повечето случаи то е негативно. Понякога го усещаме като високо кръвно, липса на апетит, главоболие, покачване на телесното тегло и други. А бръчките по лицето и цялостната промяна в състоянието на кожата ни? Те също биха могли да се дължат на хроничния стрес. Абсолютно сигурно е, че нашето настроение може да повлияе на кожата ни.

Как точно емоциите ни вредят?

Стресът може да затрудни контролирането на екзема, розацея и други кожни заболявания

Когато сме напрегнати, тялото ни освобождава хормон, наречен кортизол, който предизвиква реакция на „борба или бягство“. Според Cleveland Clinic кортизолът е важен за функционирането на нашия организъм, а същевременно е свързан с набор от неприятни странични ефекти.

По отношение на кожата, това включва трудно заздравяване на рани и влошаване на възпалителни кожни състояния, смятат специалисти. Той има отрицателно въздействие върху кожата. Мозъкът увеличава синтеза на хормон, наречен кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH). Той пък подава сигнал към надбъбречните жлези да произвеждат допълнителен кортизол, за да подготвят телата ни за „бягство или битка“.

Какво да правите, когато изпитвате тревожност?

Учените смятат, че кортикотропин-освобождаващият хормон е отговорен и за допълнителното омазняване на кожата ни, появата на пъпки.

Екземата, която понякога се нарича атопичен дерматит, може да причини симптоми като суха, сърбяща и чувствителна кожа, а изследвания сочат, че безпокойството и стресът обикновено причиняват обостряне на екземата.

Друго често срещано кожно заболяване, като розацеята, характеризиращо се със зачервяване на лицето и възпалителни лезии, също може да се влоши поради стрес, отбелязват американски учени.

Според Американската психологическа асоциация, други проблеми, свързани с кожата, могат да бъдат изострени от стрес, като псориазис, сърбеж и копривна треска.

Антицелулитни съставки, които помагат в борбата с портокаловата кожа

Безпокойството може да предизвика влошаване на акнето

Някои хора чоплят кожата си, за да се справят с чувството на безпокойство. Изследванията са установили, че стресът и безпокойството влошават акнето. Освен че пипането на пъпките може да доведе до причиняването на белези, има риск от образуването на рани, което може да доведе до инфекция.

7 начина да балансирате чакрите в тялото си

Депресията е свързана с нездравословни навици за грижа за кожата

Ежедневните навици като здравословно хранене и достатъчно сън, допринасят за това кожата ни да бъде здрава. Но хората с депресия може да имат проблеми със здравословното хранене или с достатъчните часове пълноценен сън, съобщават от Mayo Clinic и Sleep Foundation.

Когато човек не е щастлив, той е склонен да не се храни здравословно, да страда от безсъние, да не пие достатъчно вода, има по-плитки, а не дълбоки вдишвания. Всички тези неща могат да повлияят на здравето на организма ни, което може да се отрази върху кожата, която е най-големият орган в човешкото тяло.

Свързани статии

Освен това, хората с депресивни настроения не обръщат толкова внимание на грижите за кожата, неглижират всекидневното почистване и нанасяне на подхранваща козметика.

Мръщенето причинява бръчки

Когато човек е под въздействие на стрес, той обикновено прави много повече мимики, като мръщенето е една от тях. Това увеличава риска от появата на бръчки. Както отбелязват западни специалисти, малките мускулни контракции, които се появяват, когато се намръщите или присвиете очи, причиняват появата на бръчки по челото, между веждите и около ъглите на очите.

С течение на времето тези линии стават по-изразени. Също така е научно доказано, че стресът вреди на колагена и еластина, които са основни градивни елементи на кожата и ѝ помагат да бъде еластична и гладка.

Коментирай
Свободно време