Хапвайте райски ябълки за щитовидната жлеза и при високо кръвно

За какво още са полезни тези плодове

29.10.2025г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Хапвайте райски ябълки за щитовидната жлеза и при високо кръвно. Снимка: istock

Хапвайте райски ябълки за щитовидната жлеза и при високо кръвно. Снимка: istock

Щом настъпи есента, в нашето есенно меню добавяме и райските ябълки. Плодове, за които е известно, че помагат на организма ни по време на настинки и грип, когато страдаме от кашлица, полезни са и за щитовидната жлеза. Малки, в топли оранжеви багри, райските ябълки са много богати на калий, магнезий, желязо, витамин А, витамини от група В, фосфор и други. 

Ако все още не сте ги припознали като есенен плод за вашата трапеза, вижте 8 добри причини да ги направите част от менюто си. 

1. Райската ябълка е богата на разтворими фибри и помага за отслабването. Това са вид фибри, за които е известно, че подобряват храносмилането, създават усещане за ситост, намаляват риска от запек, понижават нивата на лошия холестерол и други.

2. Защита от преждевременно стареене. Райската ябълка може да помогне за предотвратяване на преждевременно стареене, защото е богата на витамин С, основно хранително вещество за производството на колаген. Колагенът е протеинът, отговорен за поддържането на гладкостта и еластичността на кожата.

Но консумацията на този плод, ни осигурява и танини и каротеноиди, които са биоактивни съединения с антиоксидантни свойства. За тях е известно, че помагат за предотвратяване развитието на рак на кожата, като я предпазват от увреждания, причинени от ултравиолетови (UV) лъчи и свободните радикали.

Свързани статии

3. Подпомагат имунитета. Тези вкусни есенни плодове, както отбелязахме, ни осигуряват витамин C, каротеноиди и танини, които са антиоксиданти, защитаващи и укрепващи имунната система. 

4. Намалява се рискът от диабет. За фибрите в райските ябълки е известно, че намаляват абсорбцията на захар в червата, помагайки за балансиране на нивата на кръвната захар и предотвратявайки инсулинова резистентност и диабет, смятат учени. Разбира се, дори с хапването на плодове не бива да прекаляваме. 

5. Понижаване на „лошия“ холестерол. Райската ябълка е богата на фибри, които намаляват абсорбцията на мазнини в червата. Това помага за понижаване на нивата на LDL („лошия“) холестерол и триглицеридите в кръвта, намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания като инфаркт, инсулт и атеросклероза.

6. Балансиране на чревната флора. За фибрите в тези плодове е известно, че играят ролята на източник на храна за добрите бактерии в червата. По този начин, помагайки за поддържането на здравословна чревна флора, се намалява рискът от рак на червата, сочат изследвания.      

Свързани статии

7. Полезни при анемия. Тъй като консумацията на райски ябълки ни осигурява малки количества витамин С, той все пак е важен за подобряване на усвояването на желязо от храните. Желязото е от основно значение за образуването на хемоглобин в кръвта, който е отговорен за транспортирането на кислород в тялото.

8. Намалява се рискът от високо кръвно налягане. Благодарение на съдържащите се в райската ябълка каротеноиди, витамин С и танини, които притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, това се смята, че помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Как да консумирате райските ябълки?

Най-важното условие, за да се насладите на тези полезни плодове е те да са много добре узрели. Обелени, те са чудесна добавка към кисело мляко и семена от чиа, смути, разбира се бихте могли да ги хапвате и самостоятелно. 

Вижте няколко предложения от готварската ни рубрика за рецепти с райски ябълки:

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

    

Коментирай