Здраве и красота

Кафе с мляко бори възпаленията в организма

За какво още е полезна комбинацията

11.04.2023г. / 09 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как обичате да пиете кафето си? Докато за някои то трябва да е силно и чисто, други предпочитат няколко капки мляко в него. Оказва се, че тази комбинация от кафе и мляко може да има някои противовъзпалителни ползи за тялото ни.

Чували сме за полифенолите, за които е известно, че са естествени растителни съединения, имащи редица ползи за здравето. Според дългогодишни западни изследвания, тези мощни антиоксидантни съединения са важни за сърдечното здраве, за имунитета ни.

Ленено семе за по-млада и здрава кожа

Според нови проучвания, полифенолите могат да се борят с възпаленията в организма. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, изследователи от Департамента по хранителни науки на Университета в Копенхаген и Департамента по биомедицински науки в Дания са тествали ефектите на полифенолите, когато се комбинират с протеини в хранителни източници. Те са изследвали какво се случва, когато богатото на полифеноли кафе се комбинира с богато на протеини мляко.

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Изводите, до които стигат са, че когато имунните клетки са изложени на кафе с мляко, комбинацията от полифеноли от кафето и аминокиселините от протеина в млякото, засилват противовъзпалителните ефекти.

Всъщност изследователите откриват, че комбинацията от полифеноли и аминокиселини е два пъти по-ефективна в борбата с възпалението, отколкото полифенолите сами по себе си.

Авторите на изследването смятат, че това може да означава, че комбинирането на богати на протеини храни с плодове, зеленчуци и други богати на полифеноли храни може да подобри противовъзпалителните ефекти на храните, които консумираме.

5 причини да добавим в менюто си козе мляко

В допълнение към кафето, някои от най-добрите хранителни източници на полифеноли са: горски плодове, зехтин, артишок, тъмен шоколад, боб, звездовиден анасон, ядки, мента, ябълки, сливи, спанак, червен лук, цикория, черен и зелен чай, какао на прах, червено вино и други.

Свързани статии

В допълнение към млякото, което за предпочитане трябва да е качествено прясно мляко, някои от най-добрите храни, богати на аминокиселини включват: ядки, месо, риба, семена, домашно птиче месо, бобови растения, млечни продукти, други храни, богати на протеини, ферментирала соя и други.

20 ползи от консумацията на куркума

В допълнение към борбата с възпалението, аминокиселините – включително аминокиселините с разклонена верига, имат няколко други доказани предимства:

  • Подпомагат здравето на кожата, включително помагат при псориазис;
  • Насърчават добрия сън;
  • Потенциално подобряване на настроението;
  • За добра спортна форма;
  • Запазване на мускулната маса;
  • Потенциално ускоряване на загубата на тегло.

Но борбата с възпалението не е единственото предимство на полифенолите. Тези впечатляващи растителни съединения, според изследвания, допринасят и за:

  • Регулиране на кръвната захар;
  • Възможно намаляване на развитието на рак;
  • Предотвратяване на съсиреци в кръвта;
  • Защита на здравето на сърцето;
  • Помагат за предотвратяване на хронични заболявания.

По материали от draxe.com

Коментирай
Здраве и красота