Здраве и красота

Дефицит на калий – по какво да го познаете

Какво предизвиква недостигът на калий в тялото

10.04.2023г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калият е минерал с жизненоважно значение за редица функции в тялото. Той участва в транспорта на нервни сигнали от мозъка към мускулите и сърцето. Отговаря за много функции на бъбреците, сърдечносъдовата система и контрола на нивата на натрия в кръвта.

Недостигът на калий в организма може да има доста негативни последици. Основните източници на калий са плодовете и зеленчуците и именно заради това е важно да се набляга на тях в диетата.

Признаци на дефицит на витамин Е

Когато в организма има лек недостиг на калий, могат да се появят оплаквания като запек, умора, слабост в мускулите, липса на енергия. Когато обаче е налице по-сериозен дефицит на калий, здравословното състояние може значително да се влоши. В по-тежки случаи дори животът може да бъде застрашен, тъй като калият е много важен и незаменим електролит.

Ако страдате от дефицит на калий, какви могат да бъдат симптомите и оплакванията?

Нарушения в сърдечния ритъм

Калият отговаря за преноса на нервни сигнали от мозъка до сърцето. Те контролират сърдечния ритъм и го стимулират да бие равномерно. Когато има недостиг на калий в организма, това може да предизвика нарушения в ритъма на сърцето. Възможно е да са налице и мускулни крампи, които се усещат в различни мускули в тялото, включително в сърдечния мускул.

Признаци на дефицит на витамин А

При нарушен ритъм на сърцето може да се появят усещания като пърхане в гръдната област, „преобръщане“ на сърцето, пропускане на удар или два бързи удара един след друг. Ако нарушенията в сърдечния ритъм не се овладеят, това може да доведе до сърдечносъдови заболявания.

Дефицитът на калий може да повлияе и на нивата на магнезий

Минералите в тялото са свързани помежду си, затова недостигът на калий може да се отрази върху нивата на магнезий. Магнезият също има много важни функции в тялото. Той участва и в транспорта на калий до клетките и тъканите. Когато в диетата няма достатъчно храни, богати на магнезий (авокадо, боб, фъстъци, соево мляко, ядки, спанак) това може да повлияе негативно и на нивата на калия.

Високо кръвно налягане

Калият и натрият са двата електролита, които оказват най-съществено влияние върху стойностите на кръвното налягане. Балансът между тях е много важен, за да се поддържат оптимални нива на кръвно налягане. Високите нива на натрий могат да доведат до високо кръвно налягане. Калият има свойството да понижава нивата на натрий, като по този начин внася баланс.

5 признака на дефицит на мазнини в диетата

Свързани статии

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са често срещан проблем, който тормози много хора. Бъбречните камъни са минерални образувания, които образуват формации, запушващи каналчетата в бъбреците. Когато тръгнат по пътя на отделителната система, те предизвикват силни болки, възпаления и дори кризи.

Според изследванията хората, които имат бедна на калий диета са по-податливи към образуване на камъни в бъбреците.

Тежка умора

Причините за умора могат да са много, включително недостиг на калий. Той играе роля за нивата на енергия в тялото. Ако калият липсва или е в недостатъчни количества, това може да предизвика усещане за умора дори след почивка и сън.

Възможни признаци на дефицит на желязо

Мускулни спазми

Нарушената транспортна функция заради липса на калий може да доведе до нарушения в баланса между него и магнезия. Като следствие от този дисбаланс налице може да бъдат крампи в мускулите. Те могат да са силно болезнени и да се появят внезапно. Недостигът на електролити е една от причините за появата им.

Коментирай