Здраве и красота

Полезни храни, които обаче ви карат да напълнявате

Въпреки здравословните си ползи, тези храни носят много калории

07.04.2023г. / 15 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването и контролирането на теглото са сложни задачи, които изискват много внимание, съзнателно подбиране на храните, познаване на техния състав и калорийна стойност. И по тази причина много хора не успяват да се справят с тази нелека задача да отслабнат и да задържат теглото си.

Как изглеждат 100 калории в ядките

Мнозина правят грешката да се вглеждат само в един от многото показатели на храните, а именно техните здравословни ползи. Така наблягането на иначе здравословните храни може да се окаже причина не само да не отслабнат, но и дори да напълнеят.

Някои от най-здравословните храни съдържат много калории, които ако не бъдат взети под внимание, могат да се окажат причина за напълняване.

Кои са здравословните храни, на които много хора често наблягат, но които могат да са причина за напълняване заради богатото наличие на калории?

Черен шоколад

Черният шоколад е здравословната алтернатива на всички останали видове шоколад, защото е с по-ниско съдържание на захар и по-концентрирани количества какао. Това обаче не трябва да го прави централна част в диетата ви, защото тези условия не дават „позволение“ да хапвате често черен шоколад и то в големи количества без угризения, само защото е по-полезен от останалите видове шоколад.

10 храни под 10 калории, които да ядете за отслабване

Черният шоколад е не по-малко калоричен от останалите, защото съдържа изобилие от мазнини. В него също се съдържат захари и въпреки по-малкото им количество, те все пак са там. Антиоксидантите в черния шоколад носят безспорни ползи за здравето, но с него не трябва да се прекалява, защото това отново би имало същия ефект, както при останалите висококалорични храни.

Ядки

Ядките са много полезни и здравословни, но при едно условие – да се консумират в малки количества. Ако прекалявате с тях, има сериозен риск да напълнеете. Само 50 грама ядки носят приблизително 300 калории, а това е наистина голямо количество. Човек неусетно може да изяде твърде много ядки и да добави калориен излишък към диетата си, без да се усети.

Зърнени закуски

Зърнените закуски са здравословен избор, но отново могат да са скрита причина за наднорменото ви тегло. Може би залагате на тях, за да заместите сандвичите на закуска, както и забранените тестени и сладки храни, но трябва да знаете, че и зърнените продукти съдържат доста калории.

11 храни и напитки, топящи килограми

Овесените ядки например са много висококалорична храна. Ако напълните купичката си с тях, добавите кисело мляко, сушени плодове, още ядки за хрупкавост, не се чудете защо не отслабвате. Цялата тази комбинация е истинска калорийна бомба, която иначе съдържа здравословни вещества, но може да дойде в повече предвид общия ви калориен прием за деня.

Мед

Медът се счита за здравословна алтернатива на захарта, но именно тук е уловката – той все пак съдържа захари. Макар да са с изцяло природен произход, те все пак са си захари. Медът е и много калоричен за разлика от кристалната захар, която е рафинирана. В него се съдържат множество полезни вещества, но калориите и захарите в него отново могат да са причина да напълнеете.

Кои полезни храни имат повече въглехидрати от филия хляб

Винегрет

Винегретът е комбинация от течна мазнина и някаква киселина. В повечето случаи това са зехтин, олио, лимонов сок или оцет. В някои видове винегрети се съдържат и захар или мед. Тази комбинация е изключително калорична, което може да добави много скрити калории към общия ви дневен прием.

Коментирай
Здраве и красота