Здраве и красота

5 съвета за отслабване при намалена функция на щитовидната жлеза

Как да контролирате теглото при това състояние

21.04.2023г. / 14 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Намалената функция на щитовидната жлеза е много често срещано състояние, за съжаление. При него метаболизмът страда на много нива, като един от проблемите е свързан с наднорменото тегло. Много жени изпитват огромни трудности в контрола на теглото и отслабването заради нарушения баланс на хормоните на щитовидната жлеза, който влияе върху нормалната обмяна на веществата.

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

Тъй като щитовидната жлеза отговаря за всички метаболитни процеси, контролът на теглото е един от тях. Когато функцията на жлезата е намалена, склонността да се трупат излишни мазнини е повишена.

А колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова по-трудно става и контролирането на самите щитовидни хормони. Така се изпада в омагьосан кръг, който изглежда непостижим за преодоляване.

Не и ако знаете как правилно да се храните при намалена функция на щитовидната жлеза. Ето някои съвети за отслабване при подобно страдание.

Уточняването на точната доза на лечението е от ключово значение

Следенето на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и контролирането на приема на добавено лечение е много важно, за да се овладее състоянието, а заедно с него и теглото. Приемът на точната доза хормон е ключово за балансирането на всички метаболитни и хормонални процеси в тялото.

Естествени методи за регулиране на функцията на щитовидната жлеза

Ограничете до минимум рафинираните въглехидрати и захарите

Захарите и рафинираните въглехидрати причиняват допълнително възпаление в тъканите, което влияе силно негативно както на метаболизма, така и на функциите на щитовидната жлеза. От голямо значение е страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза да се въздържат от консумация на захари и прости въглехидрати от неприродни източници.

Протеините и зеленчуците трябва да заемат централно място в храненето

За да намалите теглото си, направете протеините и зеленчуците приоритет в храненето. Ако те заемат централно място в менюто ви всеки ден, това ще ви помогне да редуцирате мазнините.

Зеленчуците са бедни на калории и захари, но същевременно богати на фибри и антиоксиданти, действащи противовъзпалително. Протеините дават много енергия и забавят усвояването на въглехидратите, което стимулира метаболизма и изграждането на мускулна маса.

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Свързани статии

Наблегнете на приема на цинк и селен

Цинкът и селенът са много важни минерали за функциите на щитовидната жлеза. Те съдействат за усвояването на йода от храната, който елемент е жизненоважен за трансформацията на щитовидните хормони в активната им форма.

Богати на селен храни са ядките, скаридите, яйцата, бобовите, ракообразните, млякото, сардините, телешкото, пилешкото месо, риба тон, орехи, бразилски орехи.

Натурални начини за стимулиране на щитовидната жлеза

Редовни тренировки

Физическата активност е особено важна при намалена функция на щитовидната жлеза. Тя е важна във всички случаи и винаги е добре да се движите повече и да натоварвате мускулите си. Колкото по-стегната е мускулатурата, толкова по-лесно става намаляването на теглото и мастната тъкан.

Коментирай