Здраве и красота

Какво трябва да знаем за стрес инконтиненцията

Според някои статистики 1 от 3 жени е засегната от неволно изпускане

21.04.2023г. / 09 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

От 18 април до 18 май 2023 г. в десет клиники в цялата страна и под егидата на „Майчин дом“ София, се провежда национална кампания за стрес инконтиненция. Целта на кампанията е да популяризира начините за лечение на това състояние, което засяга голяма част от жените.

На 3 май ще се проведе Ден на стрес инконтиненцията, на който ще се извършват безплатни прегледи. В рамките на този ден, жените, на които е установено наличие на стрес инконтиненция, ще бъдат включени в томбола за спечелването на безплатна процедура.

По повод тази национална кампания отправихме покана към д-р Николай Славов от МБАЛ „Авис Медика“ гр. Плевен, който да ни разкаже за стрес инконтиненцията, начините за терапия на това състояние и възможните начини за превенция.

Какви са най-честите причини за поява на инконтиненция и по-специално стрес инконтиненция?

Причините са винаги комплексни, като най-често се касае за комбинация от предразполагащи и отключващи фактори. Основните причини са: брой нормални раждания, раждания на деца с наднормено тегло, раждане завършило с форцепс или вакуум, раждане с травматизъм на тазовото дъно, недобра хирургична техника при възстановяване нарушената анатомия на тазовото дъно. Не бива да се пренебрегват и състояния несвързани с раждането – наднормено тегло, вродена слабост на съединителната тъкан (много често са налице разширени вени, бронхиектазии, хемороиди). И разбира се възрастта. С напредване на годините, в климактериума и особено менопаузата естественото понижаване нивата на яйчниковите хормони, особено естрогените, отключва една каскада от процеси с краен резултат слабост на съединителната тъкан, свличане на влагалищните стени, отслабване тонуса на мускулните влакна затварящи пикочния канал.

Как може да се третира това състояние и да се подобри?

Да не се ражда и да не се остарява. (смее се). Естествено, това не е решение. Наличната вече инконтиненция, трябва да се сподели възможно най-рано със специалист гинеколог. Колкото повече се отлага, толкова по-трудно и неефикасно, дори и оперативно се решава проблемът. Споделеният навреме проблем би дал възможност за ранно и по възможност неоперативно лечение с добри резултати. Късно потърсената помощ насочва все повече лечението към оперативните методи. Извод – споделете навреме и рано проблема.

Какви съвети бихте дали на дамите, които страдат от инконтиненция? Необходимо ли е да направят някаква промяна в начина си на живот?

Първо – върнете се на т.2. Гинекологът ще ви предложи метод на лечение, който е подходящ за Вашата конкретна ситуация. По отношение начина на живот – поддържайте нормално телесно тегло (потърсете в Гугъл калкулатор на BMI – ще Ви ориентира дали имате наднормено тегло); избягвайте прекалено дългото отлагане на уринирането препълненият пикочен мехур тежи и способства за засилване на свличането на предната влагалищна стена; ефективно лечение на запека; избягване вдигането на тежести над десет килограма. Спортувайте. Това спомага за укрепване здравината на тазовото дъно.

Имате ли наблюдения кои фактори влияят на появата на инконтиненция – наднормено тегло, заседнал начин на живот, тежка физическа работа?

Да, разбира се, всеки един от посочените може да бъде в ролята на отключващ фактор. Фактор, който на терена на увреденото тазово дъно, да подпомогне и ускори появата на инконтиненцията.

Какви са съвременните методи за лечение или облекчаване на дискомфорта?

Свързани статии

Класическите методи са неоперативни – известните упражнения на Кегел и оперативни. В класическата гинекология са познати над 180 вида оперативни техники – факт, който говори, че съвършена такава няма. В съвремието – обещаващите резултати от използването на т. н. слингови техники, за съжаление бе помрачено от някои неприятни късни последици, което пък доведе до забраната на тези техники в страните от ЕС, Северна Америка и много други региони на света. Какво предлагат неоперативните методи в последното десетилетие? Апаратни процедури целящи неоперативното повлияване на инконтиненцията, посредством възстановяване и укрепване на тазовото дъно, ремоделиране на влагалищните стени и въздействие в зоната на уретрата и мехурната шийка. В тази насока основно място заемат две техники – лазертерапия и електромагнитна терапия – методики вече налични и у нас.

В болница „Авис Медика“ от пет години работим с лазер Fotona SP Dynamis на Global Aesthetics, с цялата гама съвременни протоколи предлагани от апарата. Резултатите са очаквано добри и се затвърждават при комбиниране на двата метода – лазертерапия и електромагнитна терапия.

Какви са превантивните начини дамите да се предпазят от появата на това състояние?

Бих повторил много от казаното по-горе, плюс един особено важен съвет – изберете внимателно колегата, който ще води раждането Ви. Такъв, който знае и може.

Бихте ли споделили няколко основни съвета за женско здраве, които дамите е добре да спазват?

Има ли проблем със здравето ви, конкретно гинекологичен, не отлагайте, отидете при гинеколог. Няма ли проблем, пак отидете – един път в годината на профилактичен преглед – цитонамазка и ехография обичайно са напълно достатъчни.

Свободно време