Здраве и красота

Кои са навиците, които ви състаряват?

Движете се повече

24.04.2023г. / 16 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и съвети за красота да изчетем, винаги ще останат няколко недотам правилни неща, които обожаваме да правим, но знаем, че именно те могат да са пречка към нашето по-добро аз. Замисляли ли сте се кои могат да са?

В следващите редове ще се опитаме да ви подскажем кои са навиците, които може би не се отразяват добре на вашата визия и ви състаряват. Ето и някои от тях:

Консумирате прекалено много въглехидрати

Консумирането на въглехидрати често пъти се свързва с високите нива на кръвна захар. Те отдавна не са проблем само на хората, които имат диабет и могат да причинят както редица здравословни проблеми, така и да доведат до преждевременно остаряване. Според редица научни изследвания, съществува връзка между високите нива на глюкоза и инсулин и стареенето. Ако искате да забавите хода на времето, намаляването на пиковете на глюкоза може да е едно от най-важните решения, свързани с това. За да ги избегнете, за предпочитане е да консумирате храни, богати на протеини преди тези, чиито въглехидрати преобладават (например – хапнете първо месото, а малко след това гарнитурата от картофи). Нека първото ви хранене за деня да е с преобладаващ състав от протеини, за да избегнете големия пик на глюкозата, който ще се образува след него.

Полезни и вредни ефекти от пиенето на кафе всеки ден

Прекарвате много време в седнало положение

Ако искате да се чувствате млади колкото се може по-дълго и да изглеждате такива, прекарването на дълги периоди в седнало положение няма да ви помогне за това. Макар че в днешно време почти всеки прекарва часове пред компютъра, регулярното ставане от стола може да намали вредния ефект от това. Опитайте се да се раздвижвате на всеки час, като за 1-2 минути можете да изпълните клекове, бърпита, ритници или каквото ви дойде наум. В обедната почивка се разходете, а по време на работа се опитайте да сменяте позицията на работа. Ако имате възможност, вземете си бюро, чиято височина се регулира и по този начин можете да работите както прави, така и седнали.

Много ефективно упражнение против запек и подуване

Излагате се прекалено много време на слънце

Вероятно когато сте били тийнейджъри темата за слънчевото изгаряне никак не ви е била чужда. Всички сме прекарвали часове наред под жаркото слънце, с надеждата, че ще се сдобием с така мечтания тен, който смело да покажем на всички, когато се приберем у дома. Е, тези години отдавна отминаха и за съжаление, към днешна дата прекаленото излагане на слънце може да нанесе сериозни вреди на кожата ви, както и на цялостното ви здравословно състояние. Радиацията от UV лъчите може доведе до появата на бръчки, пигментни петна, дехидратация и дори рак на кожата. Ето защо внимателно преценете часовия пояс и за предпочитане не се излагайте на слънце между 11 и 16 часа, а когато го правите, винаги нанасяйте висок фактор слънцезащита.

Най-добрите упражнения за стегнато дупе

Не се движите достатъчно

Вярвате или не, но липсата на движение и недостатъчните физически упражнения могат да доведат до преждевременно стареене. За да се грижите за здравето си, уверете се, че сте физически активни. Това ще ви помогне да запазите не само младостта си, но и да се предпазите от редица заболявания сред които: затлъстяване, сърдечен удар, диабет и др. С напредване на времето силата и мускулната маса намаляват, ето защо от вас зависи дали ще обърнете този процес във ваша полза. Невъзможно е да спрете хода на времето, но може да минимализирате неговите ефекти. Изберете дейност, която ви кара да се забавлявате и не тренирайте насила. Започнете с малки стъпки например първоначално отделете само 20 минути на ден, а когато се чувствате готови, увеличете продължителността.

Как да съживим косата и кожата след зимните месеци

Коментирай