Здраве и красота

Как да съживим кожата и косата си след зимните месеци

Овлажнителят за въздух може да облекчи сухата кожа

19.04.2023г. / 12 23ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на пролетта, все по-често заставаме пред огледалото и се сещаме как съвсем скоро няма да можем да прикрием някои несъвършенства. И не говорим само за теглото, а за цялостната визия, като това включва косата и кожата. Ако и вие сте от дамите, които през зимния сезон си дават почивка и посещават фризьора, козметика и маникюриста по-рядко, дошло е време да се освежите и да посрещнете топлото време. Ето как да направите това:

Почистете скалпа в дълбочина

Преди години за грижата за скалпа почти не се говореше. Към днешна дата обаче, това съвсем не е така. Тази тенденция идва от Корея, а както знаем, тя е изворът на последните иновации в света на красотата. За да почистите добре скалпа, можете да използвате скраб за скалп, или пък си направете домашен вариант, като смесите сода и качествен оцет. Нанесете в основата на косъма, разтрийте с пръсти и след това отмийте с вода. Продължете с обичайната рутина за коса.

Не прекалявайте с топлината

Ако сте свикнали да използвате преса за коса, можете да помислите за далеч по-щадящи методи за оформяне на прическата, като например навиването с лента за коса (или колан от халат). Този метод е много популярен в социалните мрежи и освен че на сутринта ще се събудите с прекрасни къдрици, за него не е нужно да използвате никаква топлина.

Подстрижете косата си

Свързани статии

Когато говорим за хубава коса, това невинаги означава тя да бъде задължително много гъста или пък дълга. За да е бляскава, еластична и добре оформена прическата ви, първото, което трябва да направите е да посетите фризьора си. Поискайте експертния му съвет и ако трябва, намалете дължината си. С течение на времето, косата прораства, започва да изтънява към края, губи формата и обема си и не на последно място – блясъка си. За да я съживите, отрежете колкото е нужно и използвайте подхранваща терапия.

Помислете за цвета

Ако не сте променяли прическата си от години, може би е дошъл моментът. Помислете за освежаване на визията ви – може би леки кичури, омбре или пък балеаж ще направят тена на кожата ви да изглежда по-равен. Ако сте прехвърлили 40-те, съветваме ви да помислите за смекчаване на бебешкорусия цвят, тъй като той може да подчертае несъвършенствата по кожата. Вместо него, пробвайте по-натурален нюанс, който ще ви придаде по-естествена визия.

Започнете грижата за кожата с по-студени душове

Със сигурност няма нищо по-приятно от топла вана през зимата. За съжаление обаче, кожата ви може би мисли по друг начин. Прекалено високата температура на водата може да наруши естествената ѝ бариера, отмивайки ценните натурални масла, които я покриват. Това важи с пълна сила за хора, които страдат от суха кожа. За тях е препоръчително да избягват сауните и парните бани, тъй като те могат да влошат състоянието ѝ и това да доведе до нейното излющване.

Вземете си овлажнител

Използването на отопление през зимата, може да изсуши въздуха прекалено много. Но това се отнася не само за него. Високата топлина може да отнеме влагата и от кожата ви, ето защо, за да възвърнете блясъка ѝ, използвайте овлажнител за въздух. Той може да помогне дори при облекчение на възпалени синуси, тъй като ще подпомогне възстановяването на изсъхналата и раздразнена лигавица.

Опитайте да се справите с целулита

Свързани статии

Към грижите за кожата безспорно можем да добавим и масажа. Пролетта е идеално време, за да започнете курс от серия масажи – било то антистрес или пък антицелулитни. Според много дами това си остава един от най-изпитаните методи за справяне с упоритите трапчинки в областта на бедрата и дупето. Така не само ще засилите кръвообращението, но ще дренирате задържаните течности и ще спомогнете за раздвижването на лимфната система. Ако пък сте новаторски настроени, можете да опитате и апаратни процедури, чието действие наподобява масажни движения.

Ексфолирайте кожата

За да премахнете мъртвите клетки, препоръчително е да ексфолирате кожата 1-2 пъти седмично. Това се отнася както за кожата на тялото, така и на лицето. Разбира се, разликата е в големината на пилинг частиците, които трябва да използвате. За тялото можете да използвате и домашен скраб от захар, кокосово масло и мед или пък утайка от кафе и някаква мазнина (зехтин, кокосово масло, др.). За лицето пък можете да използвате смес от ½ ч. ч. овесени ядки, 2 с. л. мед и 15 капки масло от жожоба.

Коментирай